×

Recensie

Electronic

03 juli 2020

Encore

Autobahn

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Machette Production

Autobahn Encore Electronic 3 Encore – Autobahn Written in Music https://writteninmusic.com

Het blijft onmogelijk om een titel als Autobahn los te zien van de krautrock en electro pioniers van Kraftwerk. Een keuze die ook nog eens verdachte vraagtekens oproept, als er verder nergens op de EP een nummer staat die aan deze naam gelinkt wordt. Zou het een zorgvuldig gekozen eerbetoon zijn aan de eerder dit jaar overleden Florian Schneider, of is het juist een uitgekiende promotiestunt.

Feit is dat Frankrijk tevens een niet te onderschatte achtergrond heeft op het synthesizer gebied, die na de sfeervolle future sound van Jean Michel Jarre uit de jaren zeventig een mooi vervolg krijgt in de jaren negentig, met de meer op dance gerichte volgelingen van Daft Punk en Air. Het uit Straatsburg afkomstige Encore combineert dit alles in vijf pakkende totaal verschillende energieke tracks.

Doordat de buren van de aan de Rijn liggende stad op Duits grondgebied wonen is het verklaarbaar dat die invloed van groot belang is op de ontwikkeling van de sound. Het duo bestaande uit Maria Laurent en Clément Chanaud-Ferrenq mixen in Bleu Polo strakke techno en dromerige trance met harde beats en slaan hierbij de zweverige new wave uit de jaren tachtig ook niet over.

Het is een trip van vijftien minuten waarbij er gestopt wordt bij verschillende tussenstations. Door de stevige drumpartijen komt de dansbaarheid meer tot zijn recht en ontwikkelt een song als Glue zich verder door. Zonder deze toevoeging zou het niet veel meer zijn geweest dan een after party dreamhouse cooling down ervaring.

Manger Techno leunt volledig op de robot achtige donkere retro geluiden die halverwege de jaren negentig hun eerste ware revival beleefden. Met de hoge klanken van Illusion zoekt het aansluiting bij de ouderwetse synthpop, al wil door de beperkte lengte die connectie net niet gemaakt worden.

Zo veelbelovend wordt er gestoeid met industrial noise in Laser Blitzer met vervolgens ook het toewerken tot een climax. Hier laten ze horen dat het hoogtepunt in drie minuten tijd zeker haalbaar is. Toch krijg je nergens dat echte club gevoel, het zijn allemaal opwarmertjes om uiteindelijk het echte werk aan de ware grootheden over te laten.  1. Bleu Polo
  2. Glue
  3. Manger Techno
  4. Illusion
  5. Laser Blitzer