×

Recensie

Electronic

03 juli 2020

Encore

Autobahn

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Machette Production

Autobahn Encore Electronic 3 Encore – Autobahn Written in Music https://writteninmusic.com

Het blijft onmogelijk om een titel als Autobahn los van de krautrock en electro pioniers van Kraftwerk te zien. Een keuze die ook nog eens verdachte vraagtekens oproept, als er verder nergens op de EP een nummer staat die aan deze naam gelinkt wordt. Is het een zorgvuldig gekozen eerbetoon aan de eerder dit jaar overleden Florian Schneider, of is het juist een uitgekiende promotiestunt.

Feit is dat Frankrijk tevens een niet te onderschatte achtergrond op het synthesizer gebied heeft, die na de sfeervolle future sound van Jean Michel Jarre uit de jaren zeventig een mooi vervolg in de jaren negentig krijgt, met de meer op dance gerichte volgelingen van Daft Punk en Air. Het uit Straatsburg afkomstige Encore combineert dit alles in vijf pakkende totaal verschillende energieke tracks.

Doordat de buren van de aan de Rijn liggende stad op Duits grondgebied wonen is het verklaarbaar dat die invloed van groot belang op de ontwikkeling van de sound is. Het Maria Laurent en Clément Chanaud-Ferrenq duo mixen in Bleu Polo strakke techno en dromerige trance met harde beats en slaan hierbij de zweverige new wave uit de jaren tachtig ook niet over.

Het is een trip van vijftien minuten waar ze bij verschillende tussenstations stoppen. Door de stevige drumpartijen komt de dansbaarheid meer tot zijn recht en ontwikkelt een song als Glue zich verder door. Zonder deze toevoeging is het niet veel meer dan een after party dreamhouse cooling down ervaring.

Manger Techno leunt volledig op de robot achtige donkere retro geluiden die halverwege de jaren negentig de eerste ware revival beleben. Met de hoge Illusion klanken zoekt het aansluiting bij de ouderwetse synthpop, al maken ze door de beperkte lengte die connectie net niet.

Zo veelbelovend wordt er met industrial noise in Laser Blitzer gestoeid en werken ze vervolgens ook naar een climax toe. Hier laten ze horen dat het hoogtepunt in drie minuten tijd zeker haalbaar is. Toch krijg je nergens dat echte club gevoel, het zijn allemaal opwarmertjes om uiteindelijk het echte werk aan de ware grootheden over te laten.  1. Bleu Polo
  2. Glue
  3. Manger Techno
  4. Illusion
  5. Laser Blitzer