×

Recensie

Alternative

30 januari 2020

En Attendant Ana

Juillet

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Trouble in Mind

Juillet En Attendant Ana Alternative 3.5 En Attendant Ana – Juillet Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de omgeving ook een grote rol bij een opnameproces speelt is uiteraard een feit, al staat men daar lang niet altijd bij stil. Een studio in een druk bevolkte metropool levert vaak een gejaagder geluid op dan een afgelegen groot kasteel waar vooral de historische sfeer heel bepalend is. Zo kiest het Franse En Attendant Ana ervoor om de hoofdstad te verlaten en verder dan thuisbasis Parijs te kijken. Totaal vrij van buitenaf invloeden zoeken ze de rust in Studio Claudio op. Landelijk buiten het centrum in het aansluitende platteland liggend werken ze aan wat zich tot Juillet ontplooid.

De opgefokte vrolijke noisy sound van het uit 2018 afkomstige Lost and Found debuut heeft voor een in balans zijnde evenwichtig geluid plaatsgemaakt. Het sprankelende gepolijste Juillet is nog behoorlijk uptempo, maar straalt wel een totaal ander soort frisheid uit. En Attendant Ana zit op het grijze punk en new wave grensgebied. Dat laatste accentueren ze door de aanwezigheid van Camille Fréchou, die de gitaar regelmatig in de hoek plaatst om op de trompet los te gaan. Het charmante en beleefde van de Franse modecultuur zit in de vintage zang verweven, al presenteert Margaux Bouchaudon zich als een zelfverzekerde vamp en niet als naïef zuchtmeisje.

De rauwheid is door een meer opgepoetst geheel vervangen, maar de basis blijft nog steeds de rock, al leunt het nu meer tegen de artistieke New Yorkse CBGB scene aan en heeft het veel minder raakvlakken met de potige Britse arbeidersklasse. Het uitgangspunt blijft in ieder geval de jaren zeventig. Ze blijven hiermee dicht bij de indiepop kern, een definitie die tegenwoordig te pas en te onpas aan elk beginnend bandje geëtiketteerd wordt. Juillet is een voortreffelijke benaming voor het zomerse gevoel dat deze maand oproept.

De onbevangen dromerigheid van zonnekoningin Margaux Bouchaudon is hier veel meer op zijn plek en geeft het een flinke shot aan jeugdige onschuld mee. Het is nog steeds zo opwekkend als een met cafeïne gevulde energydrank, maar zeker niet zo zoet dat het glazuur van de tanden springt. De plaat is rond een terugkerend melodietje opgebouwd, When It Burns is een melancholische versie van Down The Hill met het trompetspel van Camille Fréchou in de hoofdrol. Alleen jammer dat ze net dat tikkeltje zuiverheid mist.

De kans dat Juillet onopgemerkt blijft, heeft meer met het tijdstip waarop En Attendant Ana hun nieuwste album lanceert te maken dan met de vruchtbare liedjesbodem waarop de songs tot bloei komen. Nergens sluit het namelijk bij de wispelturige winter aan waar we ons in bevinden. Anderzijds bereiken ze hiermee al vroeg in het jaar het publiek, en kunnen deze als het festivalseizoen begint de plaat wel woord na woord meezingen.  1. Down the Hill
  2. Do You Understand?
  3. Somewhere and Somehow
  4. In / Out
  5. From My Bruise to an Island
  6. Flesh or Blood
  7. Enter My Body (Lilith)
  8. Words
  9. When It Burns
  10. The Light That Slept Inside