×

Recensie

Alternative

07 mei 2011

EMA

Past Life Martyred Saints

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Souterrain

Past Life Martyred Saints EMA Alternative 3.5 EMA – Past Life Martyred Saints Written in Music https://writteninmusic.com

Erika M. Anderson (EMA), maakte deel uit van de experimentele band Gowns, een groep die bekend stond om haar mix van folk en feedback en haar intense liveoptredens. Gowns maakte vooral naam met het album Red State in 2007.

Anderson geeft op dit Past Life Martyred Saints ruim baan aan haar voorliefde voor lange songs en gitaarfeedback. Gecombineerd met indringende (fluister)zang levert dit songs op die de luisteraar soms flink op de huid zitten.

Het openingsnummer en tevens single, The Grey Ship, is een van de interessantste nummers. De tekst intrigeert en blijkt te handelen over Andersons voorvaderen, de Vikingen. Het bijzondere aan het nummer is de wending na drie minuten: de muziek schakelt van lofi naar hifi en nieuwe dimensies worden geopend. California verwijst naar de plek waar Anderson op haar achttiende naartoe verhuisde vanuit South Dakota. Het nummer blijkt muzikaal onontkoombaar dankzij de industriële backdrop en Anderson zelf, die als een jonge Kim Gordon de show steelt.

Drums worden spaarzaam ingezet op het album maar zijn zeker welkom. Een heel album feedback en fluisterzang is te veel van het goede, daar komen maar weinigen mee weg. In Anteroom (“I come back to you in another life”) geven de drums het nummer de gewenste pit en in Milkman is het alsof een oude Phil Collins-beat door de mangel gaat. Hier maken het drumgeweld en de noise het de luisteraar bepaald niet gemakkelijk. Het eindresultaat is bijna claustrofobisch.

De rest van Past Life Martyred Saints loopt uiteen van schurende, experimentele muziek tot acapella zang. Met wisselende resultaten. Het indiepopliedje Breakfast is relatief conventioneel maar ook direct een hoogtepunt. Op andere momenten missen de composities vernuft en richting. In aanzet is dit dwingende album van EMA erg interessant; de geluiden die voorbijkomen prikkelen, intrigeren en steken. Erika Anderson ontpopt zich ook regelmatig als een bijzondere vocaliste. Een heel album boeien lukt echter nog niet. Past Life Martyred Saints laat echter wel horen dat je met zang en gitaar nog flink kunt verrassen. Dat is absoluut een verdienste.  1. Grey Ship
  2. California
  3. Anteroom
  4. Milkman
  5. Coda
  6. Marked
  7. Breakfast
  8. Butterfly Knife
  9. Red Star