×

Recensie

Pop

20 november 2021

Ella & Her Man

Pianohuis

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht in eigen beheer

Pianohuis Ella De Jong Ella & Her Man Pop 3.5 Ella & Her Man – Pianohuis Written in Music https://writteninmusic.com

Pianohuis is een liedjesalbum van Ella & Her Man, een Fries duo dat poëtische liederen zingt in het Nederlands, Fries, Engels, Frans en Portugees. Ella De Jong zingt mooi en zacht in dit persoonlijk en ontroerend geluidsdocument. En speelt ook bugel en piano. Haar man Herman Wolfman (Souldada) speelt gitaar en heeft diverse liederen gecomponeerd en van teksten voorzien. Een strijkkwartet geeft een melancholieke sfeer mee aan veel van de 11 nummers en Fay Lovsky speelt autoharp en zingende zaag op de openingstrack Pianohuis. Je zou het een mix van Nynke Laverman en Spinvis kunnen noemen.

De openings-en titeltrack heeft door het gitaarspel van Wolfman een bijna Zuid-Europees tintje. Zo’n regel als ‘Slechts Saudade want al jaren is geen mens hier geweest’ geeft dat ook al aan. ‘Pianohuis waar mijn voeding was’ zingt Ella om zo betekenis te geven aan dit album dat als rode draad heeft: liefde, troost en verbinding, maar ook vroege herinneringen en de worsteling van het opgroeien! Zoals in het tweede lied met zinnen als ‘Zand schuurt langs de wangen’ en ‘Storm woedt in gedachten. Bang, bang als een kind.’ En woordspelingen als ‘horizonneschijn’. Na het Friese Dreamen Dreame volgt het instrumentale El Salvador. Oene van Geel op altviool werkt mee aan dit nummer en ook aan Time, een vrolijke uptempo song.

‘Hou van mij’ begint heel mooi en melancholiek met het strijkkwartet. ‘Laat me vrij. Hou van mij’ en ‘Dromen blijven ‘s nachts in mij geloven’ zijn bijzondere zinnen in deze muzikale liefdespoëzie. Sambalento is een nummer van de Braziliaanse gitarist/componist Luiz Bonfá dat Ella in het Portugees zingt. In het lied Weemoed zingt en spreekt Ella de tekst en dat geeft ook duidelijk aan dat het duo Pianohuis ook als muziektheatervoorstelling uitvoert. In deze voorstelling wordt het publiek deelgenoot van een kind dat opgroeit onder de piano die eigenlijk pas in het Franse nummer Fillette is te horen, gespeeld door Ella de Jong zelf. Het album eindigt met het enigszins dramatisch klinkende instrumentale Coucher du soleil dat klinkt als theatermuziek! 1. Pianohuis
 2. Licht
 3. Dreamen Dreame
 4. El Salvador
 5. Time
 6. Dadel kokos ijs
 7. Hou van mij
 8. Sambalamento
 9. Weemoed
 10. Fillette
 11. Coucher du soleil