×

Recensie

Jazz

24 juni 2023

Elina Duni

A Time to Remember

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

A Time to Remember Elina Duni Jazz 4.5 Elina Duni – A Time to Remember Written in Music https://writteninmusic.com

Met het in 2020 uitgebrachte Lost Ships maakte de oorspronkelijk Albanese maar al vele jaren in Londen residerende zangeres/songschrijver Elina Duni nog meer dan haar voorgaande albums grote indruk. Was haar soloalbum Partir (2018) al een fascinerende muzikale rondreis met de zo bijzonder getalenteerde Britse gitarist Rob Luft, de Zwitserse trompettist en flugelhornspeler Matthieu Michel en Britse drummer/multi-instrumentalist Fred Thomas, vond ze op Lost Ships nieuwe muzikale hoogten. A Time to Remember is de fraaie opvolger.

Duni is een weergaloze zangeres die die niet alleen met een tomeloze emotionele diepte zingt maar tevens moeiteloos in verschillende talen zingt en verschillende muzikale stijlen beheerst. In Luft heeft ze de perfecte partner, zijn gitaarspel is even avontuurlijk als begeleidend dan weer vrij en open, immer rijk van kleur en sfeer. Thomas en Michel vullen hun grote klasse daar moeiteloos en mateloos op aan.

A Time to Remember draait net als Lost Ships optimaal om sfeer en muzikale kleuring. De songs, gevoed door folk en traditionele melodieën, vermengd met de vrijheid van de jazz, raken door de spannende muzikale aanpak als vanzelf de richting van nieuw klassiek/eigentijds op. Vernieuwend en geestverrijkend tegelijk.

Juist ook doordat Duni in verschillende talen zingt en daardoor andere muzikale uitzichtpunten oppakt, van traditioneel Albanees, waarbij Luft dan weer fabuleus Afrikaans gitaarspel vermengt met exotische jazz (E Vogel) naar pure jazz (First Song van Charlie Haden (en Abbey Lincoln) naar de vele rijke, muzikaal alle kanten opstuiterende, eigen stukken.

De basis ligt steeds weer bij het machtige gitaarspel van Luft en de al net zo fraaie stem van Duni. Wat een konings/koninginnenkoppel vormen deze twee uitzonderlijke getalenteerde geesten toch. Alleen al in wat zij laten horen zit al zo ontzettend veel fraais en dan komt daar nog al dat prachtigs van Thomas, vooral als hij ook piano speelt, en Michel nog bij.

A Time to Remember bevat muziek om nooit genoeg van te krijgen. Van mij had dan hun, overigens erg mooie, versie van Send in the Clowns, vanwege veel te vaak opgenomen en met la Streisand te hard in de herinnering, van het album mogen blijven maar er blijft zoveel moois over dat we dan maar proberen dat over het hoofd te zien.

Bizar dat Duni en haar band, nadat ze op de 2019 editie van het oplettende Leuven Jazz het publiek hartstochtelijk veroverden, niet veel vaker in de Lage Landen te vinden zijn. A Time to Remember geeft daar, net als eerder Lost Ships, alle reden voor. 1. Evasion
 2. Hape Deren
 3. A Time To Remember
 4. Whispers Of Water
 5. E Vogel
 6. Dawn
 7. First Song
 8. Mora Testine
 9. Send In The Clowns
 10. Mallengjimi
 11. Sunderland
 12. I'll Be Seeing You