×

Recensie

Alternative

31 januari 2018

Electric Eye

From The Poisonous Tree

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Ja.Jansen

From The Poisonous Tree Electric Eye Alternative 4 Electric Eye – From The Poisonous Tree Written in Music https://writteninmusic.com

Fijn gezelschap toch dat Electric Eye. Als geen andere band weet het Noorse kwartet psychedelica met urgente tegelijk hypnotiserende ritmes tot een fascinerend geheel te vervolmaken. Ook hun vierde album From The Poisonous Tree is weer een erg fijne verzameling gedreven songs.

Electric Eye startte in 2012 en hun creativiteit en output is groot. Ze maakten vanaf 2013 alweer vier albums, waaronder het ijzersterke live album Live At Bla. Ook reisden ze de hele wereld over om hun muziek naar het publiek te brengen. Bij elke tour groeide het publiek gestaag. Elk album is ook steeds net weer een beetje beter en daadkrachtiger.

De rocksongs van Øystein Braut (zang/gitaar), Njål Clementsen (bas/zang), Anders Bjelland (keyboards), Øyvind Hegg-Lunde (drums) zijn doorspekt met prog, folk, krautrock, Indiase elementen en blues en hebben immer een fijn bedwelmende funky ondergrond. Het geweldige ritmetandem Clementsen en Hegg-Lunde zijn echt een overweldigend koppel. Wat een swing en dwingende energie weten zij in hun rock te leggen zeg! Wat een genot moet dit voor Braut en Bjelland ook zijn: ze hebben daardoor een enorme vrijheid om te experimenteren en doen dat dan ook naar hartenlust.

From The Poisonous Tree is een fijn overweldigende plaat. Compositorisch ijzersterk en fris en energiek in uitvoering. Van de heerlijke album opener Sometimes You Got To Jump To Lift Your Feet, (hoe pomp je met een beat en bas een track op?), en diens nog pakkendere opvolger Invisible Prison (wat een drive en swing heeft die track) tot aan de heerlijk galmende albumafsluiter Meditasjonen laat Electric Eye een super enerverende indruk achter.

De mannen durven ook pop te gaan en slagen met het erg mooie Endless Summer moeiteloos om ook daar een prachttrack van te maken. Electric Eye weet steeds de exact juist toon te raken. Ze flikkeren zoveel stijlen en decennia muziek door hun rock heen dat je elke keer weer fijn verrast wordt. Luister maar een naar een song als Serenity; super rijk aan ideeën. Waar dan die geweldige baslijn en die lekker opgefokte drums van The Diamond Sutra naadloos op volgen.

From The Poisonous Tree is gewoonweg een heerlijk album dat heel veel aandacht verdient.  1. Sometimes You Got To Jump To Lift Your Feet
  2. Invisible Prison
  3. Rock På Norska
  4. Endless Summer
  5. Turn Around, Face The Sun
  6. Serenity
  7. The Diamond Sutra
  8. Meditasjonen