×

Recensie

Jazz

13 mei 2014

Elan Mehler

Early Sunday Morning

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Challenge

Early Sunday Morning Elan Mehler Jazz 4 Elan Mehler – Early Sunday Morning Written in Music https://writteninmusic.com

Met Early Sunday Morning laat de Amerikaanse, tegenwoordig in Frankrijk wonende, jazzpianist Elan Mehler nu ook volledig solo van zich horen.

Dat de Amerikaanse pianist Elan Mehler ooit zijn fraaie debuutalbum Scheme For Thought (2007) maakte voor het door Gilles Peterson geïnitieerde en geleide Brownswood Recordings en met zijn trio de eerste optredens van Jose James (ook het legendarische eerste James optreden in de bovenzaal in de bovenzaal van Paradiso) de perfecte basis gaf, lijkt ondertussen al erg lang geleden. Zijn tweede album op Brownswood, het fijne The After Suite, kreeg geen aandacht en Mehler vertrok naar Frankrijk, vlak onder Parijs, waar hij eerder al een jaar had gewoond.

Een vorig jaar uitgebracht live album Being There, Here met zijn trio kreeg ook niet de verdiende wereldwijde aandacht die het op basis van de grote klasse wel verdiende, maar met zijn net uitgebrachte, eerste echte solo album Early Sunday Morning moet dat nu helemaal goed gaan komen. Wat de albumtitel al impliceert is het nieuwe album een introspectieve collectie composities geworden die zijn invloeden fijn blootleggen. Zowel die vanuit de jazz (Paul Bley, Bill Evans en Duke Ellington, om er maar een paar te noemen) als vanuit de pop en rock.

Het merendeels zelf geschreven materiaal is sterk en divers en zijn interpretaties van songs van Mercer (Come Rain Or Come Shine), Tiomkin/Washington (Wild Is The Wind) en zeker Billy Bragg (Way Over Yonder In The Minor Key) zijn al net zo mooi. 1. Ophelia’s Song
 2. Early Sunday Morning part.1
 3. M.W.M.
 4. Trade Winds
 5. Come Rain Or Come Shine
 6. Don’t Explain
 7. Early Sunday Morning part.2
 8. Dani’s Fortress
 9. Wild Is The Wind
 10. Tsunami Raises In The Dark
 11. Early Sunday Morning part.3
 12. The Snakes Of Coney Island
 13. It Never Entered My Mind
 14. Abigail’s Waltz
 15. That’s Life
 16. Early Sunday Morning part.4
 17. Way Over Yonder In The Minor Key