×

Recensie

Eigentijds

19 december 2018

Eggersman/Borger/Eick

Unifony

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Butler

Unifony Eggersman/Borger/Eick Eigentijds 4 Eggersman/Borger/Eick – Unifony Written in Music https://writteninmusic.com

Minco Eggersman blijft met onverwachte en spannende projecten op de proppen komen. Met Unifony heeft hij met vaste muzikale kompaan Theodoor Borger een wederom zeer interessante band opgezet waarin ook de Noorse trompettist Mathias Eick een prominente plek heeft.

De eerste aanzet van Unifony werd gemaakt toen Eggersman en Borger werkten aan Eggermans album Reservoirs in 2011/2012 en een gezamenlijke liefde werd ontdekt in muziek van de jaren tachtig. Het avontuurlijke karakter van de laatste Talk Talk albums Spirit Of Eden en Laughing Stock was daarbij vooral het gemeenschappelijke uitgangspunt om samen nieuwe muziek te gaan maken. Traditionele instrumenten met lichte electronische toevoegingen werden de basis van Unifony.

De muziek van Unifony heeft daarnaast een duidelijke oorsprong in de muziek die Eggersman al voor films schreef: Een vanuit klassiek en pop opgezette sfeer schetsen en daar met hedendaagse denkwijzen nieuwe elementen aan toevoegen. De verstilde en ruimtelijke sfeer die de meeste composities hebben sluiten daarbij ook perfect aan op het werk dat Eick de laatste jaren voor ECM maakt. Zijn spel past wonderwel in het muzikale spectrum van Eggersman en Borger.

Unifony bevat een verzameling composities die het beste in het muzikale vakmanschap van zowel Eggersman, Borger als Eick naar voren laat komen. De melancholieke sfeer die de composities herbergen bouwt op met mooie spanningsbogen die in samenspel van piano en trompet ook invloeden uit de jazz herbergen.

Unifony is een album dat in composities een fraaie opbouw laat horen tegelijk als een coherent album klinkt. De composities vloeien erg mooi in elkaar over, qua sfeer en opzet en het spel van de muzikanten is sterk. Je kunt aan alles horen dat de ruimte en tijd om deze muziek te maken optimaal was en er goed is nagedacht over hoe de composities het best tot hun recht zouden komen. Een album dat het beste werkt als je het in zijn geheel beluisterd zonder bijklanken.

Met de onverwachte hulp van muziek veteranen Phil Brown (die onder meer aan de laatste twee eerder genoemde Talk Talk albums meewerkte) als mixer van de tracks, legende Bob Ludwig als de mastering koning en ook de welbekende James March als hoesontwerper haalden Eggersman en Borger mooie internationale namen binnen die Unifony nog meer cachet geven. Unifony is van internationale klasse. 1. Glow
 2. Hunt
 3. Ascend
 4. Found
 5. Whisper
 6. Blur
 7. Ghostly
 8. Drive
 9. Rock
 10. Breath
 11. Heather
 12. Tangible