×

Recensie

Roots

31 maart 2014

Eddi Reader

Vagabond

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Reveal

Vagabond Eddi Reader Roots 4.5 Eddi Reader – Vagabond Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een fenomeen is de uit Glasgow afkomstige Eddi Reader toch en wat een geweldig album is Vagabond weer. Maar weinig zangeressen hebben een zo emotievolle tegelijk gloedvolle stem en nog minder muzikanten weten daar de juiste songs voor te schrijven.

Het blijft een bijzonder gegeven dat de Schotse Eddi Reader in Nederland toch vooral bekend is als de zangeres van Fairground Attraction (en die wereldhit Perfect). Na die band, die eigenlijk maar heel kort bestond en met het meesterwerk The First Of A Million Kisses (1988) maar één officieel album uitbracht, vond ze solo haar eigen weg met albums vol prachtig gekozen songmateriaal. Voorlopig hoogtepunt daarin was Sings The Songs Of Robert Burns, het album wat ze opnam met teksten van de grote dichter Robert Burns (2003) maar ook haar andere albums zijn meer dan de moeite waard.

Voor haar alweer 11de album was Reader zelf wederom verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de composities. De teksten zijn nog persoonlijker dan voorheen, gevoed door haar persoonlijke geluk en verdriet (Reader trouwde in 2112 met muzikant John Douglas maar hij bleek afgelopen jaar ongeneeslijk ziek te zijn). Het fraaie Back The Dogs en Edinah zijn daar mooie voorbeelden van. De mix van stijlen die bij Reader altijd tussen folk, pop en Keltische invloeden balanceert zijn op haar nieuwe album voorzien van een verrassende en erg fijne jazzy feel. Haar stem, al jaren een van de mooiste die de popmuziek kent, is er uitermate geschikt voor.

Vagabond kent teveel mooie songs om in deze recensie op te noemen. Al mag ik niet vergeten de wonderbaarlijk mooie titelsong te noemen. Dat is nu al een van de mooiste songs die je dit jaar gaat horen. Maar ook Pray The Devil Back to Hell, wat met z’n blazers doet denken aan oude soulfulle Van Morrison, en het erg mooie, autobiografische, gedeeltelijk in het Frans gezongen, Midnight in Paris 1979 zijn geweldig. Om haar erg mooie versie van Declan O’Rourke’s Married to the Sea vooral niet te vergeten.

Voor Vagabond koos Reader een keur aan bevriende en zeer getalenteerde muzikanten om haar te begeleiden. Natuurlijk trouwe vriend Boo Hewerdine en partner John Douglas en de fameuze Ian Carr (een held uit de Keltische muziekscene) op gitaar, de geweldige Alan Kelly op accordeon, John McCusker op fiddle en Michael McGoldrick op ‘whistles and pipes’. Allemaal fantastische muzikanten die steeds briljant weten te switchen van up-tempo jazzy songs naar heerlijk melancholieke Keltische songs. 1. I'll Never Be the Same
 2. Back the Dogs (Dancing Down Rock)
 3. Vagabond
 4. Married to the Sea
 5. Edinah
 6. Snowflakes in the Sun
 7. Baby's Boat
 8. Macushla (My Darling)
 9. Midnight in Paris 1979
 10. Buain Ná Rainich (Fairy Love Song)
 11. In Ma Ain Country
 12. Pray the Devil Back to Hell
 13. Here Come the Bells
 14. It's a Beautiful Night