×

Recensie

Electronic

10 september 2020

Drift.

Symbiosis

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Tapete

Symbiosis Drift. Electronic 4 Drift. – Symbiosis Written in Music https://writteninmusic.com

Symbiose is tot een gemeenschappelijk samenlevingsverband tussen twee van elkaar verschillende organismes welke leidt tot afstoting of aantrekkingskracht te herleiden. Deze goed gekozen benaming staat ook op de eerste volwaardige Nathalie Bruno plaat centraal die ze onder haar alter-ego Drift. uitbrengt. Na twee redelijk toegankelijke coldwave dreampop echo’s EP’s is het moment aangebroken om een forse stap vooruit te zetten.

Het is jammer dat die postpunk basis hierbij totaal geen belang meer heeft en daarvoor de benauwende leegte een plek opeist. Eigenlijk ben ik nog lang niet op die heerlijke galmende elektronische sound uitgekeken, waarbij de stem van Nathalie zo passend het geheel versterkt. Die vocalen zijn nu tot een minimum terug gebracht om voor een monumentaal groots theatraal geluid in het statige met futuristische lichtstraaltjes doordrenkte Krautrock van Masquerade I plaats te maken. Waarmee de uit Londen afkomstige kunstenares aankondigt dat ze bij Symbiose geen zin meer heeft om bij het verleden stil te staan. Gotische middeleeuwse klanken die onherroepelijk een nieuw tijdperk aankondigen. Het hoopvolle dagdromen is tot isolerende realiteitswanen vervaagd.

Afstoten en aantrekken dus. Yin en yang. Een in de knoop geraakt spinnenweb welke het hedendaagse netwerk van persoonlijke contacten symboliseert. Verlangen en onbereikbaarheid. Gewaagde neurotische geluidstoevoegingen en herhalende dreigende songstructuren vormen de basis voor deze bijzondere eindstudie. Dat hierbij de vocalen praktisch van onderschikt belang zijn bewijst ze door deze alleen functioneel te gebruiken als de tekst daadwerkelijk iets toevoegt. Het psychedelische met opzwepende ritmes voortstuwende meerstemmige Visual the Invisible koppelt heel eventjes nog haar zweverige afgeschudde schaduw aan de kilte van het minimalisme, verder houden de vergelijkingen met het eerder verschenen werk op.

De diepe primitieve Human baslijnen en de kitscherige mechanische Function drumbeats herplaatsen Drift. in de kleurrijke synthpop omgeving uit de jaren tachtig. Donker murmelt Nathalie Bruno er de zorgvuldig uitgekozen lyrics doorheen. Het sombere Symbiosis titelstuk ademt ijzige kilte uit, de samensmelting van mens en machine. Vergelijkbaar met de Kraftwerk wegverbreders, waarvan de invloed ook in het hoge tempo voorbij flitsende Masquerade II en de blikken robotklanken in het met prachtige zanglijnen bewerkte Raytheons Radar hoorbaar is.

Het is een gedurfde keuze om met brokken feedback noise af te sluiten die geleend zijn van het onbegrepen Metal Machine Music werkstuk van Lou Reed. De combinatie met ambient soundscapes en doordringende A.V.T.T.C. baspartijen werken verbazend rustgevend, en laten je in een serene bedaardheid wegglijden, waarbij alles tot stilstand komt. Alleen Nathalie Bruno niet, die benadrukt op Symbiosis dat ze vooruit blijft kijken, met de ogen gericht op een vredelievende toekomst.  1. Masquerade I
  2. Human
  3. Symbiosis
  4. Atomic Soldier
  5. In Orbit
  6. Visual the Invisible
  7. Masquerade II
  8. Function
  9. Raytheons Radar
  10. A.V.T.T.C.