×

Recensie

Jazz

16 februari 2023

Dries Laheye

Deining

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: W.E.R.F. Records

Deining Dries Laheye Jazz 4 Dries Laheye – Deining Written in Music https://writteninmusic.com

Met STUFF. helaas even op pauze hebben de muzikanten uit de band volop de tijd om hun grote kwaliteiten volop op andere projecten te duwen. En al waren de mannen allemaal al niet zo honkvast, het avontuur blijft steeds weer roepen om met meerdere projecten tegelijk bezig te zijn, de pauze brengt veel nieuwe muzikale uitspattingen teweeg waar we niets van hadden willen missen.

Nu was bassist Dries Laheye ook al vast verbonden aan Hoera., het trio waarin hij verbonden was met de muzikaal geniale broers Bert en Stijn Cools. De broers die ook het Granvat collectief bestieren en daar de meest fascinerende muziek uitbrengen. Immer op zoek naar het muzikale avontuur is Laheye een muzikant om steeds weer optimaal in de gaten te houden.

Op zijn eerste echte solo-uiting Deining vinden we zes avontuurlijk composities waarop alleen hij zelf te horen is. En dan vooral met die zo kenmerkende bassound van hem prominent en sythns als sfeerscheppers daarnaast. En alle tracks smaken naar heel veel en meer.

Vanaf de opener Weenmoed tot aan de afsluiter Zij Krult, belanden we in hogere sferen waarin Laheye’s prachtige basspel de spanning creëert. Luister toch eens naar zo’n track als Nachtvreugd en laat je overrompelen in de prachtigste sferen. En wat is hij toch een ongelooflijke bassist en wat wordt hij snel nog steeds weer beter. Juist ook in de stukken waar het helemaal alleen zijn basspel is (Mantra II en Zij Krult) hoor je dat optimaal.

Laheye heeft zes tracks neergelegd (perfect door Stijn Cools vastgelegd) die natuurlijk nu, zo zonder iemand erbij, nog meer als voorheen zijn invloeden blootleggen maar net zo hard zijn eigen fascinerende stijl laten gloriëren. Laheye is een muzikant die durft en wil blijven doorgroeien. En muzikaal het avontuur blijft zoeken bedient hij ook de liefhebber die er naar luistert optimaal.

Deining is overduidelijk een basalbum. Een album waarop Laheye zijn fraaie baslijnen en zijn avontuurlijke en nadrukkelijke spel in nieuwe wegen stuurt. Het levert een fraai uitgebalanceerde set op waarop percussie ontbreekt (en al helemaal de coole connecties met Lander Gyselinck of Stijn Cools) maar waarin warmte en sfeer de aandacht opeisen. Grote klasse!

Kant A:

 1. Weenmoed
 2. Valavond
 3. Mantra II

Kant B:

 1. Staar
 2. Nachtvreugd
 3. Zij Krult


 1. Weenmoed
 2. Valavond
 3. Mantra II
 4. Weenmoed
 5. Valavond
 6. Mantra II