×

Recensie

World

07 februari 2023

Dorantes

Identidad

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Flamenco Scultura

Identidad Dorantes World 4 Dorantes – Identidad Written in Music https://writteninmusic.com

Op het prachtige live solo album Indentidad laat de Spaanse pianist Dorantes maar weer eens horen wat een virtuoze pianist hij is en hoe hij verschillende flamenco stijlen zoals rodeña, bulería, alegria, siguirilla, granaina en tangos combineert met jazz en soms met klassieke muziek. Het album werd live opgenomen in Teatro Caja Sol in Sevilla.

Identidad is een zeer persoonlijk album waarop Dorantes onder meer verwijst naar zijn kindertijd in Lebrija, Andalusië, en de muzikale invloed van zijn vader. De eerste compositie La Hazaña, een verwijzing naar zijn eerste avonturen op de fiets, begint met spetterend pianospel. Zijn magische mix van flamenco en jazz is ook goed te horen in de bulería/soleá Corredera waarin hij verwijst naar de liederen die hij in zijn jeugd hoorde en uiteraard flamenco. Deze compositie wordt gekenmerkt door een sterke dynamiek.

Soms is de sfeer zwaarmoedig maar net als in de jazzy granaina Arriba El Monte ook aangrijpend. Zijn pianospel is soms zeer krachtig en meestal heel ritmisch en in de alegria La Puerta heel vrolijk. In La Puerta verhaalt hij op instrumentale wijze hoe zijn vader met een 19e eeuwse pianola binnen kwam. Tijdens de tangos La Ciudad speelt Dorantes af en toe percussie op de piano. De live sfeer wordt geaccentueerd door zeer enthousiast slotapplaus dat overgaat in de meer relaxede toegift Orobroy A Solas.  1. La Hazaña
  2. Corredera
  3. Arriba En El Monte
  4. La Puerta
  5. El Paso
  6. La Ciudad
  7. Orobroy y Solas