×

Recensie

Jazz

07 maart 2023

Designers

Designers

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: we jazz records

Designers Designers Jazz 4.5 Designers – Designers Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een machtig en uitdagend muzikaal gezelschap is jazztrio Designers. Het nieuwe trio rondom de Belgische contrabassist Joachim Florent heeft met de Australische Will Guthrie en de Finse pianist Aki Rissanen een internationale opzet en een al even internationale sound.

Hun debuutalbum, simpelweg Designers getiteld, bruist van de vrije jazz die, niet vreemd gezien de bandnaam, is geïnspireerd door meetkunde en architectuur. Florent schreef alle composities op de piano en hoewel zijn spel, zoals hij zelf zegt, niet geweldig is, ontdekte hij wel dat de stukken die hij schreef een sterke geometrische lijn hadden.

De voorgeschreven stukken, vooral schetsen van nieuwe muziek en sterke melodieuze lijnen, stelde hij voor aan Guthrie en Rissanen waarna ze als vanzelf met z’n drieën improviserend geheel nieuwe richtingen aan de stukken gaven. Met fantastische muzikanten als deze drie kan dat alleen maar leiden tot prachtige dingen.

Opvallend is gelijk weer wat toch een groots talent Aki Rissanen is. Wat een fabuleuze techniek gecombineerd met spelplezier en avontuur legt hij toch in zijn spel. Luister toch eens naar het prachtintro van Engrenages en je bent weer volledig verkocht. Overweldigend trouwens hoe Guthrie en Florent de compositie vervolgens binnenvallen en deze naar nog grotere hoogten tillen.

Designers is zo’n trio dat je met het beluisteren van hun eerste album gelijk in het hart sluit. Vanaf de geweldige albumopener Lebanon trekt het trio je mee in een fascinerende selectie composities die in sfeer en kleur variëren maar in het muzikale idee volledig op elkaar aansluiten. Alle kanten van hun muzikale mogelijkheden laten horen. Van ingetogen via dwars en juist weer melodieus naar uptempo. Steeds weer vrij, steeds weer uitdagend.

De drie muzikanten gebruiken hun grote groei als muzikant over de laatste jaren om binnen Designers vele nieuwe wegen uit te proberen en met de ruwe composities die Florent aanleverde leidt dit tot een explosie aan geweldige muziek. Ik kan ook maar slecht genoeg krijgen van zo’n uptempo track als albumafsluiter White Keys.

Acht prachtstukken die steeds weer optimaal de oren prikkelen en een onuitwisbare indruk achterlaten, dat is wat dit debuut is. Jazz hoort in avontuur naar nieuwe muzikale werelden door te schieten en dat is exact wat deze drie mannen met dit debuut voor elkaar krijgen. Zoals zo vaak bij trio’s die zo goed zijn wil je ze ook gelijk live kunnen zien maar daar moeten we helaas nog even op wachten. Maar met deze acht geweldige tracks kunnen we het voorlopig nog wel even aan. Absolute aanrader!

Kant A:

  1. Lebanon
  2. Moulindjek
  3. Procession
  4. Folk Song

Kant B:

  1. Engrenages
  2. Point Ligne Sur Plan
  3. Tintinabulisme
  4. White Keys