×

Recensie

Electronic

25 april 2021

Der Plan

Save Your Software

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Bureau B

Save Your Software Der Plan Electronic 4 Der Plan – Save Your Software Written in Music https://writteninmusic.com

Het is altijd zonde als een project ten onder gaat in onhaalbare ambities. Sterker nog bij het Duitse krautrock en Neue Deutsche Welle gezelschap Der Plan betekende het zelfs uiteindelijk de definitieve ondergang van deze idealistische band. Save Your Software had een geslaagde voortzetting moeten worden van het idee achter Die Mensch Maschine van Kraftwerk. De mensheid is vervangbaar door machines die hun rol op het podium eenvoudig kunnen overnemen.

Er lagen kant en klare uitgewerkte plannen op tafel en het Japanse robotbedrijf Fanuk had de papieren en creativiteit om de ideeën vorm te geven. Het ambitieuze plan groeide uit tot een kolossaal monster, en zorgde voor een niet te lijmen breuk binnen Der Plan. Om het groepsverband te redden worden de opnames veilig opgesloten in een kluis, de poging om een doorstart te maken komt uiteindelijk niet meer van de grond. Vervolgens is het in minder goed ontvangen Die Peitsche Des Lebens hun laatste wapenfeit. In de loop der jaren krijgt het Fanuk project zowat een mythische waarde toegekend. Is er echt nog ergens beschikbaar materiaal terug te vinden, of hebben we hier te maken met een fabeltje om die cultstatus levendig te houden.

Dan duikt in 2020 in de uitgezochte archieven van het Ata Tak label opeens het bijna afgeronde album van Der Plan op. De drie kernleden Moritz Reichelt, Kurt Dahlke en Frank Fenstermacher van de laatste Der Plan setting worden opgetrommeld om de geluidsregistratie te recyclen en te herdefiniëren. Aangevuld met drie nieuwe tracks ontstaat uiteindelijk Save Your Software. Om de plaat in zijn waarde te laten worden deze nummers niet specifiek benoemt, maar zijn ze onderdeel van het geheel. Natuurlijk hoor je wel degelijk die moderne technieken terug, dat kan ook bijna niet anders. De experimentele composities zijn zodanig opgepoetst dat er zelfs behoorlijk toegankelijke stukken op terug te vinden zijn. Het doet geen inbreuk op het eindresultaat al blijf je jezelf afvragen hoe het oorspronkelijk geklonken had. Het geremixte titelstuk Save Your Software klinkt daadwerkelijk als een Kraftwerk eerbetoon, en past qua sound ook prima binnen het geschetste tijdsbeeld van 1989.

Het dansbare Cyberspace en de blikkerige charleston swing van Uin Uin Mun Kona Bap Uin ademen juist new wave uit, en liggen in het verlengde van de vroege eighties. De straatrap van LP 3 en de hiphop breaks in Repair Yourself zijn ook lekkere old-school vintage. Hierdoor reist de vraag of we te maken hebben met out takes van het debuut Geri Reig. Het is wel heerlijk gedateerd futuristisch, en eigenlijk doet het er ook niet toe of deze track daadwerkelijk eind jaren tachtig zijn oorsprong heeft. Dat Der Plan bivakkeerde op de vooravond van de Industrial revolutie is al direct merkbaar bij de cyber glamrock behandeling van het flink aangedikte Copy Copy Machine. Zo hebben het statige I Can Love en de techno fear van I Want To Sing Like Ella net teveel nineties galm in de stemvervormers en bigbeat invloeden waardoor ze in een later stadium beter zouden passen.

Het is zonde dat de achtergrond van het theoretische uitgangspunt zo letterlijk in het minimalistische Die Geschichte der Fanuks gebruikt wordt. Het is te saai om als hoorspel betitelt te worden, zeker als je nagaat wat het genootschap in hun mars heeft. Vreemd dat er juist hier gebruik wordt gemaakt van een menselijke verhaalstem en niet van een mechanische voice-over. Je krijgt de indruk dat hier al het restmateriaal op het laatste moment tussen is gestopt. Eigenlijk is dit het enige minpunt, probeerseltjes die niet te hervormen zijn tot schikkende elementen van Save Your Software. De twijfel of er feitelijk een afgeronde Save Your Software plaat tot de beschikking was blijft maar in mijn hoofd ronddolen. Het zou natuurlijk een perfecte ingecalculeerde meesterzet zijn om zo de aandacht opnieuw op te eisen. Alleen al door die vraag op te wekken zijn ze in hun missie geslaagd. De gimmicksound van het humoristische afsluitende Fanuk Rock versterkt dat beeld alleen maar.  1. Copy Copy Machine
  2. Cyberspace
  3. Uin Uin Mun Kona Bap Uin
  4. LP 3
  5. Repair Yourself
  6. Save Your Software
  7. Die Geschichte der Fanuks
  8. I Can Love
  9. I Want To Sing Like Ella
  10. Fanuk Rock