×

Recensie

Electronic

25 april 2021

Der Plan

Save Your Software

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Bureau B

Save Your Software Der Plan Electronic 4 Der Plan – Save Your Software Written in Music https://writteninmusic.com

Het is zonde als een project in onhaalbare ambities ten onder gaat. Sterker nog bij het Duitse krautrock en Neue Deutsche Welle gezelschap Der Plan betekent het uiteindelijk de definitieve ondergang van deze idealistische band. Save Your Software moet een geslaagde voortzetting van het Die Mensch Maschine idee van Kraftwerk zijn. De mensheid is door machines vervangbaar die hun rol op het podium eenvoudig overnemen.

Er liggen kant en klare uitgewerkte plannen op tafel en het Japanse robotbedrijf Fanuk heeft papieren en creativiteit om de ideeën vorm te geven. Het ambitieuze plan groeit tot een kolossaal monster uit, en zorgt voor een niet te lijmen breuk binnen Der Plan. Om het groepsverband te redden sluiten ze de opnames veilig in een kluis op, de poging om een doorstart te maken komt uiteindelijk niet meer van de grond. Vervolgens is het minder goed ontvangen Die Peitsche Des Lebens hun laatste wapenfeit. In de loop der jaren krijgt het Fanuk project zowat een toegekende mythische waarde. Is er echt nog ergens beschikbaar materiaal terug te vinden, of hebben we hier met een fabeltje om die cultstatus levendig te houden te maken.

Dan duikt er tussen de uitgezochte archieven van het Ata Tak label opeens het bijna afgeronde album van Der Plan op. De drie kernleden Moritz Reichelt, Kurt Dahlke en Frank Fenstermacher van de laatste Der Plan setting worden opgetrommeld om de geluidsregistratie te recyclen en te herdefiniëren. Aangevuld met drie nieuwe tracks ontstaat uiteindelijk Save Your Software. Om de plaat in zijn waarde te laten worden deze nummers niet specifiek benoemt, maar zijn ze onderdeel van het geheel. Natuurlijk hoor je wel degelijk die moderne technieken terug, dat kan ook bijna niet anders. De experimentele composities zijn zodanig opgepoetst dat er zelfs behoorlijk toegankelijke stukken op te vinden zijn. Het doet geen inbreuk op het eindresultaat, al vraag je jezelf af hoe het oorspronkelijk klinkt. Het geremixte Save Your Software titelstuk gaat daadwerkelijk als een Kraftwerk eerbetoon door, en past qua sound ook prima binnen het geschetste 1989 tijdsbeeld.

Het dansbare Cyberspace en de blikkerige charleston Uin Uin Mun Kona Bap Uin swing ademen juist new wave uit, en liggen in het verlengde van de vroege eighties. De LP 3 straatrap en de Repair Yourself hiphop breaks zijn ook lekkere old-school vintage. Hierdoor reist de vraag of we te met out takes van het Geri Reig debuut te maken hebben. Het is wel heerlijk gedateerd futuristisch, en eigenlijk doet het er ook niet toe of deze track echt eind jaren tachtig zijn oorsprong heeft. Dat Der Plan op de vooravond van de Industrial revolutie bivakkeert is bij de cyber glamrock behandeling van het flink aangedikte Copy Copy Machine merkbaar. Zo hebben het statige I Can Love en de techno fear van I Want To Sing Like Ella net teveel bigbeat en nineties galm in de stemvervormers waardoor ze in een later stadium beter passen.

Het is zonde dat de achtergrond van het theoretische uitgangspunt letterlijk in het minimalistische Die Geschichte der Fanuks gebruikt wordt. Het is te saai om als hoorspel te betitelen, zeker als je nagaat wat het genootschap in hun mars heeft. Vreemd dat er juist hier een menselijke verhaalstem inspringt en niet een mechanische voice-over. Het wekt de indruk dat ze al het restmateriaal er op het laatste moment tussen stoppen. Eigenlijk is dit het enige minpunt, probeersels die niet tot schikkende Save Your Software elementen te hervormen zijn. De twijfel of er feitelijk een afgeronde Save Your Software plaat tot de beschikking is blijft maar in mijn hoofd ronddolen. Het blijkt natuurlijk een perfecte ingecalculeerde meesterzet om zo de aandacht opnieuw op te eisen. Alleen al door die opgewekte vraag zijn ze in hun missie geslaagd. De humoristische afsluitende Fanuk Rock gimmicksound versterkt dat beeld alleen maar.  1. Copy Copy Machine
  2. Cyberspace
  3. Uin Uin Mun Kona Bap Uin
  4. LP 3
  5. Repair Yourself
  6. Save Your Software
  7. Die Geschichte der Fanuks
  8. I Can Love
  9. I Want To Sing Like Ella
  10. Fanuk Rock