×

Recensie

Pop

27 november 2017

Dent May

Across The Multiverse

Geschreven door: Peter Slootweg

Uitgebracht door: Carpark

Across The Multiverse Dent May Pop 5 Dent May – Across The Multiverse Written in Music https://writteninmusic.com

Het Hollandsche herfstweer manifesteert zich al wekenlang in groezelige, leigrijze luchten en in welhaast onafgebroken druilende regensluiers die bijna elk normaal mens reduceren tot een zompig en afgestompt voortploeterend, verspocht silhouet dat zich tegen een achtergrond van knotwilgen, kraaien en mistige verten een ontluikende lente droomt. Welnu: die lente dient zich al vroeg aan dit jaar in de gedaante van Dent May, wiens vierde werkstuk meesterlijk songschrijversschap paart aan bloedmooie en behaaglijk warme melodieën en arrangementen.

Dent May, een singer-songwriter met het uiterlijk van een wiskunde-nerd – inclusief te strakke corduroy broek, tuttige haardracht en bedenkelijk brilmontuur – die verhuisde van Jackson, Mississipi naar Los Angeles, California, debuteerde een kleine tien jaar terug met het bizarre The Good Feeling Music of Dent May & His Magnificent Ukulele: een verzameling tamelijk lo-fi opgenomen jaren ’50 pastiches met in de hoofdrol – inderdaad – de ukelele.

De jaren daarop volgden nog twee albums waarin zijn songs langzaamaan een minder rudimentair karakter kregen en waarin hij zich hoe langer hoe meer een opvolger van Brian Wilson toonde met Beach Boys-achtige zanglijnen en honingzoete harmonieën. Té vaak echter viel hij in de valkuil van de pastiche en leken zijn songs veelal op tongue-in-cheek gezongen, langs peilloze afgronden van kitsch scherende satire op het muzikale erfgoed van de jaren ’70 van de vorige eeuw. Een band als Ween – hoe fantastisch ook – was nooit ver weg. En toch ademde elk werkstuk altijd de belofte uit van een aankomend meesterwerk.

Die belofte wordt met Across The Multiverse wat mij betreft volledig ingelost.

Al meteen bij opener Hello Cruel World is het raak: hier ontmoeten een jonge Billy Joel en 10CC elkaar in een song die zich onderscheidt van de massa door uitgekiende, spannende melodieën en een gelaagd arrangement. De retro – space effecten van analoge synths en de popgevoeligheid van Picture on a Screen doen ons verlangen naar een consolidatie van dit niveau van songwriting. De titelsong – een duet met Frankie Cosmos – tilt alles echter nog hoger uit boven het gemiddelde. De gelaagdheid in arrangementen; de warme seventies productie; de prachtige songs: alles klopt tot nog toe. Tot in alle details.

En ja hoor: het torenhoge niveau wordt volgehouden. Of het nu de door electric piano aangezwengelde syncopen en de door Steely Dan ingefluisterde harmonieën zijn die Take Me to Heaven direct doen terugverlangen naar pakweg 1976 of dat het de jaren ’50-pastiche is (zo weggelopen uit musical Grease, die dezelfde hybride songs voortbracht die hun oorsprong vonden tussen fifties en seventies): elk lied is raak.

Dent May combineert op Across the Multiverse invloeden van bands als The Beach Boys, 10 CC, E.L.O., Steely Dan, Chic, Earth,Wind and Fire en jawel: The Beatles met invloeden van singer-songwriters als Harry Nilsson; Billy Joel en Barry Manilow (echt waar!) en producers als Giorgio Moroder. Niettemin toont hij daarnaast ook eigen smoel: vooral éigen smoel.

Dit album had zo uitgebracht kunnen zijn in pakweg 1977 maar toont tegelijkertijd een singer-songwriter met een eigen stijl die zich in de eenentwintigste eeuw uitstekend staande kan houden.

Het toont aan dat Dent May zich manifesteert met muziek die niet alleen maar tijdloos is, maar die ook schatplichtig is aan alle groten die hem voorgingen in muzikale genialiteit.

Wat mij betreft is Dent May – als curator van de muziek van de jaren ’70 – een singer-songwriter die we moeten koesteren. Zijn Across the Multiverse is aan het einde van dit jaar in elk geval mijn favoriet. Dent May is een hele grote jongen. Houd hem in de gaten!

Doe uzelf een plezier. 1. Hello Cruel World
 2. Picture On A Screen
 3. Across The Multiverse Featuring Frankie Cosmos
 4. Dream 4 Me
 5. Take Me To Heaven
 6. 90210
 7. Face Down In The Gutter Of Your Love
 8. A Little Bit Goes A Long Way
 9. Don't Let Them
 10. I'm Gonna Live Forever Until I'm Dead
 11. Distance To The Moon