×

Recensie

Rock

07 november 2010

Deep Purple

Come Taste The Band

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: EMI

Come Taste The Band Deep Purple Rock 4.5 Deep Purple – Come Taste The Band Written in Music https://writteninmusic.com

Achteraf kunnen we over het tiende studioalbum van Deep Purple veel beweren:

 • het eerste Deep Purple album zonder gitarist Blackmore
 • het eerste en enige album met gitaarwonder Tommy Bolin
 • het laatste album met David Coverdale en Glenn Hughes
 • het laatste studioalbum voor de split

Come Taste The Band was, is en blijft het meest swingende Deep Purple album ooit. Bassist/zanger Glenn Hughes drukte destijds een sterk compositorisch stempel op de muziek en de toetreding van alleskunner Tommy Bolin gaf de band een funky swing die op de voorgaande albums ontbrak. De muzikale breuk met het verleden was zo groot dat spanningen binnen de band niet uitbleven en tijdens de tournee de bom barstte. Deep Purple viel uit elkaar en leek op weg naar een plek in de geschiedenisboeken tot de reünie van de klassieke line-up in de jaren tachtig met het album Perfect Strangers. Juist omdat Come Taste The Band zo afwijkt van andere Deep Purple albums is het een interessante en leuke plaat die 35 jaar (!) na de officiële release nog altijd lekker klinkt. Het aantrekken van talent Tommy Bolin (ex-James Gang) als vervanger van Blackmore was een wereldzet. Bolin was een jonge gitarist die zich razendsnel een veelvoud van genres eigen maakte. Hij speelde in zijn korte carrière naast rock ook fusion en jazz en kan qua talent vergeleken worden met Jimi Hendrix en Randy Rhoads. Helaas werd zijn drank- en drugsgebruik hem al op jonge leeftijd fataal. Het materiaal op dit album staat als een huis met als uitschieters Gettin’ Tighter dat klinkt als een nummer van Bolin’s solodebuut Teaser en You Keep On Moving, een prachtig nummer met een fraaie opbouw en mooie samenzang van Hughes en Coverdale die later op het podium menig vocaal duel zouden uitvechten. Krakers als Lady Luck en Dealer liggen in de lijn van de stijl die op het album Stormbringer werd ingezet. Come Taste The Band is een sterk gitaar georiënteerd album dat een band laat horen die geniet van de muzikale vrijheid die door tiran Blackmore werd beperkt.

De remaster klinkt dynamischer dan het origineel en de remix van Kevin Shirley op disc 2 pakt een tikkeltje steviger uit, maar wijkt weinig af van de versie die op disc 1 is te vinden.Het meest interessant zijn natuurlijk de twee opnamen die recent boven water kwamen. Same In LA is een goed hardrocknummer in de stijl van de andere songs op het album. Bolin/Paice Jam klinkt als een sessie die ook op een van de tientallen postume Bolin releases (From The Archives, Whips & Roses enzovoorts) gezet had kunnen worden.

Deze remaster is uitstekend verzorgd met beeldmateriaal, achtergrondverhalen en additioneel artwork zoals we dat van EMI gewend zijn. Met Come Taste The Band is de volledige Deep Purple catalogus van voor de split heruitgebracht en is de klus dus compleet. Er is echter nog steeds geld met Deep Purple te verdienen, dus ik ben benieuwd wat hierna volgt.

Copyright: www.lordsofmetal.nl

Tracklisting Come Taste The Band:

Disc1:

 1. Comin’ Home
 2. Lady Luck
 3. Getting’ Tighter
 4. Dealer
 5. I Need Love
 6. Drifter
 7. Love Child
 8. This Time Around / Owed To ‘g’ (Medley)
 9. You Keep On Moving
 10. You Keep On Moving (Single Edit)

Disc2:

 1. Comin’ Home
 2. Lady Luck
 3. Getting’ Tighter
 4. Dealer
 5. I Need Love
 6. You Keep On Moving
 7. Love Child
 8. This Time Around
 9. Owed To ‘G’
 10. The Drifter
 11. Same In L.A.
 12. Bolin/Paice Jam


 1. Comin' Home
 2. Lady Luck
 3. Gettin' Tighter
 4. Dealer
 5. I Need Love
 6. Drifter
 7. Love Child
 8. This Time Around / Owed to 'G' [Instrumental]
 9. You Keep On Moving