×

Recensie

World

09 september 2019

Daymé Arocena

Sonocardiogram

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Brownswood Recordings

Sonocardiogram Daymé Arocena World 4 Daymé Arocena – Sonocardiogram Written in Music https://writteninmusic.com

Ambitie is de jonge Cubaanse zangeres / songschrijver Dayme Arocena niet vreemd. Waarom vasthouden aan wat iedereen al van Cubaanse muziek kent? Samen met multi-instrumentalist/producer Jorge Luis Lagarza (en haar band) gaat ze daarom op haar tweede album vol voor het muzikaal avontuur.

Arocena en Lagarza hebben voor een album in 3 onderdelen gekozen: Trilogia, Cinco Maheras de Amar en A Difuntos Presentes. Geheel op zichzelf staande ‘suites’ die muzikaal en tekstueel aan elkaar gelinkt zijn. Zo is de suite Cinco Maheras de Amar bijvoorbeeld geheel gewijd aan de liefde en de romances die ze heeft gehad. Terugblikkend als getrouwde vrouw.

Muzikaal bevat het album echt ontzettend veel. Vanuit de basis van jazz en de traditionele Cubaanse Afro worden heel slim r&b, psychedelica, spirituele en electronica elementen aan de sound van de songs toegevoegd. Immer met de gloedvolle stem van Arocena en haar prachtige zanglijnen en haar geweldige, volledig Cubaanse, band als baken.

Met de titel van het album als referentie aan een hartscan en verleid tot een nadere kennismaking met hoe we met het hart voelen, onze persoonlijkheid creëren, bouwt Arocena een fraai divers album op dat verdiept en intrigeert. Dat ze de stem van een nieuwe generatie belangwekkende Cubaanse artiesten is, wordt met dit album alleen maar duidelijker. Muzikale durf gecombineerd met een diepe liefde voor muziek is alles wat Sonocardiogram uitstraalt.

Sonocardiogram is zeker een album dat meerdere beluisteringen nodig heeft om op waarde geschat te worden. Arocena en Lagarza willen soms wel heel erg veel maar juist als je de diverse muzikale onderdelen van begin tot einde luistert, songs hierin los gaan noemen heeft geen zin, word je ruimschoots beloond. En bij Arocena weet je dat deze songs bij haar concerten helemaal tot leven gaan komen en dat ze dan nog meer op hun plek gaan vallen. 1. Nangareo
 2. Oyá
 3. Oshún
 4. Yemayá
 5. Interludio
 6. Porque tú no estás
 7. Para el amor: Cantar!
 8. As Feridas
 9. Menuet para un corazón
 10. Not for Me
 11. Plegaria a La Lupe
 12. Homenaje