×

Recensie

Roots

05 oktober 2020

Dawes

Good Luck With Whatever

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Rounder Records

Good Luck With Whatever Dawes Roots 4 Dawes – Good Luck With Whatever Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Taylor Goldsmith, frontman/zanger en gitarist van de het Amerikaanse Dawes een gouden hand van songs schrijven heeft, weten we al van de zes eerdere albums die de band uitbracht. Good Luck With Whatever bewijst dat eens te meer. Het is de opvolger van het onvolprezen Passwords van twee jaar terug.

Gelijk vanaf de openingssong Like A Kid is duidelijk waar we weer naartoe gaan. Een heerlijk rockende song met samenzang en een heerlijke melodie. Natuurlijk met die zo kenmerkende stem van Goldsmith die in zijn teksten een veranderend leven van getrouwd man met kind op komst bezingt, zonder daarbij in al te gemakzuchtig en clichématig klinkende teksten te vervallen.

Ook de titeltrack is daarna gelijk helemaal raak. Met Dave Cobb als producer (Jason Isbell, Sturgill Simpson, Chris Stapleton) is gekozen voor een pure 2 gitaren, bas, drums en toetsen sound die maar weinig extra opsmuk kent en het Dawes geluid, met die wonderlijk mooie stem van Goldsmith frontaal, optimaal laat gelden. Between The Zero and the One klinkt iets rijker in geluid en is wederom één van die Dawes songs die je gelijk in je hart sluit.

Goldmsith heeft wederom bijna twee handen vol gloedvolle songs geschreven. Songs die je gelijk na eerste beluistering al niet meer uit je hoofd kunt krijgen. Zowel de rockers als de akoestische ballads, waaronder het bloedmooie St. Augustine At Night, beklijven optimaal en behoren tot het beste dat de band tot op heden opnam.

Mooi is ook dat Blake Mills, de man die de band ooit als Simon Dawes mede startte, na zijn vertrek in Dawes zag veranderen en vervolgens op vrijwel elk album zijn diensten als songschrijver op producer aanbiedt, wederom als mede-songschrijver van het erg lekkere Who You Think You’re Talking Too aanwezig is. Een terechte eerste singlekeus.

Good Luck With Whatever is wederom een erg sterk Dawes album met Goldsmith, onderhand ook alweer 35 jaar oud, in bloedvorm. Luister toch eens naar het autobiografische Didn’t Fix Me. Weinig songwriters weten een zo perfecte lijn te vinden in eerlijk, openhartig en breekbaar in tekst tegelijk zo fraai melodieus en rijk in muziek. De apotheosesong van het album.

Al kan de geweldige albumafsluiter Me Especially, samen geschreven met My Morning Jacket’s Jim Jones, daar zeker tegenop. Wat een loepzuivere hartbrekende albumafsluiter is dat ook zeg en hoe geweldig gespeeld, gezongen en opgenomen. Typisch zo’n song die je nadat de laatste tonen zijn uitgestorven het hele album weer van voren af aan laat opzetten. Geweldige band toch, dat Dawes.  1. Like A Kid
  2. Good Luck With Whatever
  3. Between The Zero and the One
  4. None Of My Business
  5. St. Augustine At Night
  6. Who Do You Think You're Talking Too
  7. Didn't Fix Me
  8. Free As We Wanna Be
  9. Me Especially