×

Recensie

Roots

29 juni 2015

Dawes

All Your Favorite Bands

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: HUB Records

All Your Favorite Bands Dawes Roots 3.5 Dawes – All Your Favorite Bands Written in Music https://writteninmusic.com

Op hun nieuwe album All Your Favorite Bands, geproduceerd door David Rowlings, breekt Dawes langzaam aan met het geluid dat hun eerste albums zo kenmerkte. Rowlings blijkt daarmee de juiste man op de juiste plek.

Dawes blijft een opvallend fenomeen. Er is geen band die op hun eerste albums zo nauwgezet de sound van Jackson Browne in de jaren zeventig wist te benaderen en daar een soort van moderne variant op maakte. Natuurlijk lag dat niet alleen in het feit dat de stem van songschrijver/zanger Taylor Goldsmith zo vreselijk veel op die van Browne lijkt maar ook op de manier waarop hij zijn songs opbouwde. Natuurlijk zijn daar op hun nieuwe album All Your Favorite Bands nog wel sporen van te horen. Een song als Somewhere Along The Way kent een opbouw die zeer Browne verwant is (al zou Browne absoluut gezorgd hebben dat die songs niet zo vreemd aan het einde wordt weggedraaid maar mooi episch zou uitlopen).

Met Things Happen begint het album wel gelijk ijzersterk trouwens. De band klinkt fris en rafelig. Een welkome her-kennismaking met de band die met hun vorige album Stories Don’t End twee jaar geleden in thuisland Amerika volledig doorbrak. Dat daarna Somewhere Along The Way zo lelijk wordt weggedraaid is dan wel een flinke smet. Je begrijpt gewoonweg niet waarom dat op zo’n abrupte manier gebeurt. Het was een absolute kans geweest om mooi geladen (oké, episch) uit te pakken. Met het daarop volgende Don’t Send Me Away en het lekker stevige titelnummer, waar de band dan weer fris en rafelig klinkt en het mooie I Can’t Think About It Now herpakt de band zich dan wel weer. Gelukkig. Ook het sterke To Be Completely Honest, het ook al krachtige Right On Time overtuigen dan wel weer volop. En het jam-achtige Now That It’s Too Late, Maria sluit het album lekker af.

Opvallend is dat Goldsmith zich op All Your Favorite Bands tekstueel inhoudt, hoewel het album een break-up album genoemd wordt. Alsof hij zich ingehouden heeft zijn echte zielenroerselen op te schrijven. Zijn manier van zingen (de man is gezegend met aan absolute prachtstem) helpt daar niet echt aan mee. Het klinkt allemaal alsof hij het ons niet echt wil vertellen, maar toch wel. Het had een eerlijker album opgeleverd als hij dat wel gedaan had. In de muziekgeschiedenis is gebleken dat juist de albums waarop het openlijk verwerken van liefdes veel daadkracht en emoties oproepen.

In de Amerikaanse media (Rolling Stone voorop) wordt over All Your Favorite Bands gerept alsof het de nieuwe Hotel California is. Wat een ongelooflijke onzin. Dawes moet echt nog wel wat flinke muzikale stappen maken voordat ze ooit op dat niveau zijn. Maar All Your Favorite Bands is de eerste stap in een echt eigen geluid. Ze mogen daar Rowlings zeer dankbaar om zijn.  1. Things Happen
  2. Somewhere Along The Way
  3. Don't Send Me Away
  4. All Your Favorite Bands
  5. I Can't Think About It Now
  6. To Be Completely Honest
  7. Waiting For Your Call
  8. Right On Time
  9. Now That It's Too Late, Maria