×

David Bowie

★ (Blackstar)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ISO Records

★ (Blackstar) David Bowie Alternative 5 David Bowie – ★ (Blackstar) Written in Music https://writteninmusic.com

Het nieuws dat David Bowie een album gemaakt had met jazzmuzikanten kwam de afgelopen maanden met tromgeroffel ter wereld. Vergeten leken even de twee laatste nieuwe tracks die Bowie uit had gebracht. Eén daarvan, Sue (Or in a Season of Crime), was te horen op zijn omgekeerd chronologische verzamelalbum Nothing Has Changed. De andere track, ‘Tis Pity She Was A Whore, verscheen als b-kant van de 7 inch van Sue. Beiden waren prachtig vernieuwende Bowie tracks met volop jazzinvloeden. Vooral de prominente saxofoon van Danny McCaslin liet horen dat Bowie weer het muzikale avontuur aan het zoeken was.

Die lijn wordt doorgezet op zijn opwindende 26ste album ★ (Blackstar), de opvolger van het zo onverwacht uitgebrachte The Next Day. Met een meer dan geweldige band die naast McCaslin ook Mark Guiliana (drums), Jason Lindner (toetsen), Tom Lefebvre (bas) en Ben Monder (gitaar) bevat. Allemaal mannen die hun sporen in de wereldwijde jazz al ruimschoots hebben verdiend en met Lindner, met zijn heerlijk breed uitwaaierende keyboardwerk, en Guiliana, met zijn geniale beats, als vaandeldragers van de New York-jazz-meets-electronic scene. De lekker steady bas van Lefebvre, het dan weer stuwende dan weer ruimtelijke gitaarwerk van Monder en het mooier dan ooit klinkende saxwerk van McCaslin maken deze nieuwe reeks Bowie-songs tot de avontuurlijkste die hij maakte.

Dat het absoluut een juiste keus was om deze jazzmuzikanten te vragen om zijn songs te spelen is gelijk bij de albumopener, het titelnummer, wel heel duidelijk. Het super inventieve drumwerk, dat vreemdsoortige keyboardspel met zijn onverwachte electroritme, het ijzersterke gitaarwerk en de fraaie sax maken de song als voor zijn onvoorspelbare ombouw tot een prachtig avontuurlijke. Het is een indrukwekkend opgezette compositie met een prachtig zingende Bowie die ondanks zijn lengte optimaal blijft boeien. Het op een heerlijk opgefokte beat drijvende en aan het einde heerlijk uit de bocht gierende Sue (Or in a Season of Crime) met een Bowie meer dan ooit klinkend als de late Scott Walker en ‘Tis Pity She Was A Whore komen in hun nieuwe, super gedreven, versie nog beter uit de verf.

Maar het zijn juist ook songs als het voortreffelijke (speciaal voor de door Ivo van Hove geregisseerde Broadwayshow geschreven) Lazarus, het supercatchy Girl Loves Me en het prachtige Dollar Days (een zo verse song dat Bowie deze in de studio op de gitaar voorspeelde (waar de andere songs als demo op tape aan de bandleden van te voren waren opgestuurd) en die de muzikanten op het gehoor gelijk maar aan het tape toevertrouwden) die geweldig overtuigen. Albumafsluiter I Can’t Give Everything Away (met een exploderende Monder) is al net zo overtuigend. Wellicht de allergrootste verrassing is dat Bowie zelf nog zo ongelooflijk goed bij stem is en al net zo groots overtuigt als de eerder genoemde muzikanten. Ongelooflijk als je bedenkt dat Bowie alweer zo’n 5 decennia mee gaat en het leven van een rock ’n roll ster bepaald niet aan zich voorbij heeft laten gaan.

Natuurlijk is ★ (Blackstar) geen jazzalbum geworden maar een echt Bowie album vol alternative rock. Maar dan wel gespeeld met zichzelf immer optimaal uitdagende jazzmuzikanten die het genre uitdagend benaderen. Met zijn nieuwe album maakt David Bowie wel heel erg duidelijk nog steeds het juiste oor voor echt vernieuwende muziek te hebben. Hij bewijst de jonge jazz-meets-electronic-scene een uitstekende dienst en de muziek in het algemeen niet minder. ★ (Blackstar) is een uitstekend album en een nieuw hoogtepunt in zijn oeuvre.  1. Blackstar
  2. 'tis A Pity She Was A Whore
  3. Lazarus
  4. Sue (Or In A Season Of Crime)
  5. Girl Loves Me
  6. Dollar Days
  7. I Can't Give Everything Away