×

Recensie

Roots

16 september 2015

Dave Rawlings Machine

Nashville Obsolete

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Acony Records

Nashville Obsolete Dave Rawlings Dave Rawlings Machine Roots 4.5 Dave Rawlings Machine – Nashville Obsolete Written in Music https://writteninmusic.com

Met Nashville Obsolete heeft Dave Rawlings Machine een briljante opvolger gemaakt van het prachtige A Friend Of A Friend van zes jaar terug. Een album vol adembenemende composities, geweldig spel en hemelse vocalen. Meesterlijk!

Het koningskoppel Dave Rawlings en Gillian Welch blijft van eenzame klasse. Onder welke naam ze nu platen uitbrengen maakt niet uit want waar Rawlings is Welch en andersom. In het schrijven van traditionele tegelijk tijdloze songs brengen ze het allerbeste in elkaar naar boven. En ze zingen en spelen deze ook nog eens met superovertuigende klasse. Zolang hun samenwerking briljante muziek voorbrengt mogen we gezegend zijn. Nashville Obsolete is eigenlijk hun zevende album samen.

De nieuwe Dave Rawlings Machine is deze keer een volledig akoestische aangelegenheid. Soms even opgesierd met strijkers maar verder puur opgebouwd met de gitaren van Rawlings en Welch, Paul Kowert (Punch Brothers) op bas en Willie Watson op extra gitaar. Gasten zijn Brittany Haas op fiddle en Jordan Tice opo mandoline. Waar de samenzang van Rawlings en Welch al hemelbestormend is sluit Watson daar kleurrijk op aan. En het akoestische gitaarwerk is niet alleen uitzonderlijk goed maar tegelijk buitengewoon emotievol.

Nashville Obsolete kent maar 7 songs maar ze imponeren allen op grootse wijze. Het openingstrio, van albumopener The Weekend, het wel heel erg mooie Short Haired Woman Blues en het fijn langgerekte, al net zo briljante The Trip is gelijk van zulke absurde klasse dat het je ademloos achterlaat. Met het al net zo fraaie Bodysnatchers Lament, The Last Pharaoh, Candy en Pilgrim (You Can’t Go Home) wordt het album subliem voortgezet. Traditioneel, tijdloos en onvergetelijk zijn de termen die je voor de songs Nashville Obsolete kunt gebruiken. Geweldig (samen) spel en hemelse samenzang net zo goed.

Nashville Obsolete behoort tot het allerbeste dat Rawlings en Welch tot op heden opnamen. In de wetenschap dat hun voorgaande collecties songs al van bizar hoge kwaliteit waren verdient Nashville Obsolete een meer dan uitzinnige aanbeveling.  1. The Weekend
  2. Short Haired Woman Blues
  3. The Trip
  4. Bodysnatchers
  5. The Last Pharaoh
  6. Candy
  7. Pilgrim (You Can't Go Home)