×

Recensie

Pop

08 februari 2010

Daryl Hall & John Oates – Do What You Want, Be What You

Do what You Want Be What You Are

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: RCA / Sony Legacy

Do what You Want Be What You Are Hall & Oates Pop 4 Daryl Hall & John Oates – Do What You Want, Be What You Are Written in Music https://writteninmusic.com

Wanneer je in de gemiddelde CD-winkel op zoek gaat naar albums van Hall & Oates, dan vind je niet meer dan enkel een verdwaalde midprice verzamelaar, al dan niet van een onduidelijke herkomst. Het duo uit Philadelphia is vooral bekend van een handvol hits, waarvan enkele het zelfs tot classic hebben geschopt, maar Hall & Oates was en is toch vooral een Amerikaanse aangelegenheid. En als ze al hits in Nederland scoorden, dan was dat meestal in de onderste regionen van de charts en was het na een weekje of drie, vier alweer gedaan met de hitpotentie van de singles. Desondanks zijn ze toch bekend onder vooral veertigers.

Alhoewel de twee soulkikkers ongeveer twintig jaar geleden hun laatste hit scoorden, hebben ze toch een fanatieke schare aanhangers en kunnen ze nog enigszins van hun muziek leven. Geen reünies, want Hall & Oates zijn gedurende hun hele bestaan gewoon bij elkaar gebleven.

Verscheen in de 70’s en 80’s praktisch ieder jaar een nieuw album, vanaf eind jaren ’80 leek het vuur te zijn gedoofd en was het bijna voorbij met de blanke soul van Hall & Oates. Ze werden door hun platenmaatschappij gedumpt en na een aantal jaren van de aardbodem verdwenen te zijn, was daar opeens in 1997 totaal onverwacht een nieuw album (Marigold Sky), na ongeveer 16 jaar op non-actief te hebben gestaan. Sindsdien verschenen een paar nieuwe albums en een stapeltje DVD’s en zijn Hall & Oates weer terug, ook al ontbreken nu de hits. In elk geval lijkt de ‘blue eyed soul’ van het tweetal alle trends te overleven, alhoewel ze maar weinig nieuwe fans aan hun muziek weten te binden. Het grote succes is toch wel definitief verleden tijd. Toch zijn latere albums als Do It For Love (2003) en Our Kind Of Soul (2004; een coveralbum van favoriete soulnummers) best wel te pruimen, maar verkochten ze voor geen meter.

Om toch nog van het succes dat er ooit was te kunnen profiteren, is eind vorig jaar een 4CD-box verschenen, waarin wordt teruggegrepen naar de tijd vanaf het begin van de 70’s tot het moment dat het duo aan de top van succes was aanbeland. En met deze boxsets is de tijdspanne tussen release en bespreken eigenlijk niet zo relevant, aangezien carrièreoverzichten doorgaans niet zijn gebonden aan releasedata. Bovendien zijn dergelijke boxen niet goedkoop en zijn ze niet zo gemakkelijk te vinden, zeker wanneer het gros van de mediawinkels behoort één landelijke keten, waar alles wat niet tot de midprice-overstock behoort of nieuw en platgetrapt is, al snel besteld moet worden.

Do What You Want Be What You Are is een luxe box waarop naast de vele hits ook nog niet eerder uitgebracht studio- en live-materiaal is te vinden, naast outtakes, bonustracks en ander niet eerder gereleased albummateriaal. Netjes in chronologische volgorde en voorzien van uitgebreide linernotes in een bijbehorend 60 pagina’s prima verzorgd boekwerkje. Er is veel aandacht besteed aan de verpakking en het geselecteerde materiaal en alhoewel er veel bekend werk op is te vinden, is er toch voldoende reden om over te gaan tot aanschaf. Omdat dit luxe hebbedingengadgets zijn, waar geen kale download tegenop kan.

De carrière van Hall & Oates begint ergens begin jaren ’70 toen het op het eerste gezicht en eigenlijk nog steeds niet echt bij elkaar passende duo elkaar ontmoette en als The Temptones en The Masters hun eerste muzikale verrichtingen lieten vastleggen voor het nageslacht. Geïnspireerd op de doowop en Motown- en Phillysoul is de zwarte muziek altijd een belangrijk fundament geweest van de blanke soul van Hall & Oates. Daryll Hall heeft een onmiskenbaar stemgeluid, dat tot op heden herkenbaar en nauwelijks slijtage vertoont en nog immer behoort tot de beste blanke zwarte stemmen in de cross-over MOR. Afgezien van zijn ik-ben-op-mijn-bijna-60ste-nog-steeds-een-coole-kikker-attitude is hij dan ook een zanger die ook nu nog prima de concurrentie aankan met de Borissen en andere neo-soulzangertjes, die wel aardig stemmetjes hebben, maar nog een lange weg naar de echte top moeten afleggen. De rol van John Oates is al die jaren wat vaag geweest en afgezien van het zingen van een handvol nummers gedurende hun bestaan als muzikaal duo, heeft hij altijd in de schaduw gestaan van Hall. Je moet het maar kunnen, maar misschien hoeft hij niet zo nodig. In elk geval wordt zijn naam altijd genoemd en is hij even bekend als de andere 50% van het duo waar hij deel van uitmaakt.

58 nummers zijn er te vinden op de 4 discs en is het geen, maar eigenlijk ook weer wel een verzamelset. Er ontstaat een prima retrospectief van de muzikale ontwikkeling die Hall & Oates door de jaren hebben doorgemaakt, waarbij hun muziek steeds hitgevoeliger werd en vooral altijd erg Amerikaans is gebleven. Geen blanke rednecksoul, maar een idioom waar mensen als Robert Palmer, Michael MacDonald en Boz Scaggs eveneens groot mee zijn geworden. En mensen die CD’s van deze artiesten in de kast hebben staan, kunnen deze luxe boxset als alternatief toevoegen voor de ontbrekende en veelal al lang niet meer, enkel via import. maar altijd moeilijk verkrijgbare albums van Hall & Oates. Muziek die eigenlijk niet, maar toch ook weer helemaal wel van deze tijd is zonder voor nostalgisch en outdated door te gaan. Hall & Oates blijft een uniek duo met unieke, tijdloze muziek.

Tracklisting Do What You Want, Be What You Are:

Disc1

 1. Girl I Love You (met The Temptones)
 2. I Need Your Love (met The Masters)
 3. Say These Words Of Love (met The Temptones)
 4. Perkiomen
 5. I’m Sorry
 6. Fall In Philadelphia
 7. Waterwheel
 8. Lilly (Are You Happy)
 9. Had I Known You Better Then
 10. Las Vegas Turnaround
 11. She’s Gone
 12. You’re Much Too Soon
 13. Is It A Star
 14. It’s Uncanny
 15. Love You Like A Brother
 16. Lady Rain
 17. Beanie G. And The Rose Tattoo
 18. Better Watch Your Back
 19. Abandoned Luncheonette
 20. When The Morning Comes

Disc2

 1. Camellia
 2. Sara Smile
 3. Alone Too Long
 4. Gino (The Manager)
 5. Ennui On The Mountain
 6. Out Of Me, Out Of You
 7. Back Together Again
 8. Rich Girl
 9. Crazy Eyes
 10. Have I Been Away Too Long
 11. August Day
 12. It’s A Laugh
 13. I Don’t Wanna Lose You
 14. Wait For Me
 15. Times Up (Alone Tonight)
 16. The Woman Comes And Goes
 17. How Does It Feel To Be Back
 18. You’ve Lost That Lovin’ Feeling
 19. Kiss On My List
 20. Everytime You Go Away

Disc3

 1. You Make My Dreams
 2. Private Eyes
 3. Head Above Water
 4. Did It In A Minute
 5. Your Imagination
 6. I Can’t Go For That (No Can Do)
 7. Don’t Go Out
 8. Maneater
 9. Family Man
 10. One On One
 11. Go Solo
 12. Say It Isn’t So
 13. Adult Education
 14. Out Of Touch
 15. Method Of Modern Love
 16. Some Things Are Better Left Unsaid
 17. Possession Obsession
 18. My Girl

Disc4

 1. Everything Your Heart Desires
 2. Missed Opportunity
 3. Keep On Pushin’ Love
 4. Storm Warning
 5. Change Of Season
 6. Starting All Over Again
 7. So Close
 8. Do It For Love
 9. Forever For You
 10. Heartbreak Time
 11. All The Way From Philadelphia
 12. Have You Ever Been In Love
 13. Me And Mrs. Jones
 14. I Want Someone
 15. Do What You Want, Be What You Are
 16. Dreamer