×

Dans Dans

6

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Unday

Dans Dans - 6
6 Dans Dans Alternative 4.5 Dans Dans – 6 Written in Music https://writteninmusic.com

Na het terecht bijzonder goed ontvangen vijfde album Zink zag Dans Dans zich geconfronteerd met Covid-restricties. Toch stonden die een aantal memorabele shows op Jazz Middelheim en het Gentse Boomtown festival niet in de weg. Na een aantal gigs in Oost-Europa gingen de deuren helaas overal weer dicht voor langere tijd.

Dan kun je als band maar het best de studio ingaan en dat is wat Dans Dans deed. Het gevoel bij de bandleden was om geen contemplatieve isolatiemuziek te maken maar juist te reageren op die tijden van social distancing. Aanvankelijk ging Dans Dans voor een ep, maar al snel had het trio een album bij elkaar gespeeld. Bert Dockx (gitaar), Fred Lyenn (bas) en Steven Cassiers (drums) grepen de eerste vonken inspiratie bij de kladden en gingen ermee aan de haal. Iets wat natuurlijk heel goed past bij de liveband die Dans Dans in essentie is. Back to basics en niet te veel nadenken of afspreken.

De single Wolk bleek een beheerste, elegante prelude van de nieuwe plaat. Bas en drums hebben aan weinig genoeg om de subtiele, verzorgde gitaarpatronen ontspannen, smaakvol en bijzonder effectief te omlijsten. Knappe track. Hierna opent Droom filmisch en omineus. Intrigerend. Postrockend trekt de band hierna verder. De gitaar schroeit, schuurt en schreeuwt, om langzaam weg te sterven in een boeiend, organisch klanklandschap.

Dans Dans klinkt opgewekter in Coyote, alsof we van nachtelijke droomwerelden het daglicht instappen. De ritmetandem is onweerstaanbaar en Dockx gaat hier weer uiterst veelzijdig mee aan de slag. Na een korte break slaat de vlam weer in de pan en is het hek van de dam. Met Palm treedt de rust weer in. De trage cadans van de drums, als een niet aflatende hartslag bij de atmosferische, soms schrille gitaarklanken en zachte synths.

Cascade is de staalkaart, het meesterstuk. Hier laat Dans Dans binnen tien minuten heel erg veel horen. Zeker als je bedenkt dat er maar drie muzikanten aan het werk zijn, zonder veel voorbereiding. Drukke ritmiek, tegendraads faserende gitaar. Inderdaad, een muzikale stortbui, een waterval. De term ‘organisch’ dook al op. Dit is zonder meer ‘natuurmuziek’, ook in de kalmere passages, waar een mooie, tastbare spanning hangt.

Het afsluitende Schaduw is vooral een prachtig samenspel van percussie, ijle noise en een hypnotiserende melodie. Je waant je in een tropisch bos met allerhande slagwerk en gevogelte onder een donker wolkendek.

Natuurlijk heeft Dans Dans zich allang bewezen als een van de spannendste Belgische bands van de laatste jaren – en dat zegt wel wat – maar met dit 6 maakt het trio de verwachtingen wederom meer dan waar. Dans Dans blijft enorm geïnspireerd klinken. Niets lijkt een triomftocht langs de Europese podia dit najaar in de weg te staan. 1. Wolk
 2. Droom
 3. Coyote
 4. Palm
 5. Cascade
 6. Schaduw

Kant A:

 1. Wolk
 2. Droom
 3. Coyote

Kant B:

 1. Palm
 2. Cascade
 3. Schaduw