×

Recensie

World

09 mei 2012

Daniel Freedman – Bamako By

Bamako By Bus

Geschreven door: Henning Bolte

Bamako By Bus Daniel Freedman World 4 Daniel Freedman – Bamako By Bus Written in Music https://writteninmusic.com

Het is heet dezer dagen in Bamako, letterlijk en figuurlijk. En met de bus er naar toe zou zelfs voor een wederopgestane Bob Marley geen onverdeeld plezier zijn. Maar ja, Marley deed toendertijd Babylon met de bus maar de tour anno 2011 van de Brooklynse drummer Daniel Freedman met zijn twaalf medemusici is weer een andere zaak. Vier van de negen stukken zijn van Westafrikaanse makelij, één van Arabische, twee van Caribisch-Cubaanse en twee van Afroamerikaanse oorspong. Freedmans basisbezetting dat zijn pianist Jason Lindner, bassiste Meshell Ndegeocello en trompettist Avishai Cohen, zijn maat van de band Third World Love. In de vier stukken van Westafrikaanse makelij speelt gitarist Lionel Loueke een belangrijke rol en in de twee Caribische stukken geldt dit voor de New Yorkse rumbero Abraham Rodriguez en de percussionisten/vocalisten Yosvany Terry, Pedrito Martinez, Davi Viera en Mauro Refosco. Mede van de Partij zijn bovendien nog top notch saxofonist Mark Turner, Omer Avital op contrabas en Joshua Levitt op ney.

Hoogtepunten vind ik persoonlijk de fraaie ballad Alona met Turner en Cohen in de hoofdrol en het niet alleen Westafrikaans gebouwde maar ook steeds weer wonderbaarlijk Braziliaans getinte All Brothers (met im beide stukken een mooi bassende Ndegeocello). Deze noot is niet zo gek aangezien Lionel Loueke uit Benin komt waar in de 19e eeuw geremigreerde ex-slaven uit Brazilië een sterke invloed vooral op de Yoruba uitoefenden. Freedman is bovendien de vaste drummer van Angelique Kidjo, eveneens afkomstig uit Benin. De verschillende vernacularen en idiomen zijn in de composities van Freedman, Cohen en Lindner in heerlijk aansprekende melodieën en motieven vervat waarin invloeden van o.m. Don Cherry, Ofra Haza, Toumani Djabate, Milton Cordona en U-Roy/King Tubby doorklinken.

Freedman en zijn musici ontvouwen een mooi panorama met changerende landschappen, klanken en temperamenten. Waaiende woestijnklanken van Levitts ney in Darfur/Oasis die op kora-achtige klanken en aanduidingen van dub-reggae treffen, horen er even zo bij als de speciale textuur van de zang bij de santeria-achtige trommels in Elegba Wa. Freedman weet de muzikale elementen even als de signatuur van iedere betrokken musicus voortreffelijk bij elkaar te voegen en op hoog muzikaal niveau tot ontplooiing te brengen. Het is niet nieuw wel van een nieuwe kwaliteit. Het zijn sprekende stukken mensenmuziek geworden. Van, met en voor mensen die elkaar wat te zeggen hebben.

Tracklisting Bamako By Bus

 1. Odudua – featuring Abraham Rodriguez
 2. Elegba Wa – featuring Lionel Loueke
 3. Deep Brooklyn
 4. Rumba Pa’ NYC – featuring Abraham Rodriguez and Pedrito Martinez
 5. Alona – featuring Mark Turner
 6. All Brothers – featuring Lionel Loueke
 7. Darfur/Oasis – featuring Joshua Levitt and Omer Avital
 8. Sa’aba – featuring Mark Turner and Avishai Cohen
 9. Bamako By Bus – featuring Lionel Loueke


 1. Odudua featuring Abraham Rodriguez
 2. Elegba Wa featuring Lionel Loueke
 3. Deep Brooklyn
 4. Rumba Pa' NYC featuring Abraham Rodriguez and Pedro Martinez
 5. Alona featuring Mark Turner
 6. All Brothers featuring Lionel Loueke
 7. Darfur/Oasis featuring Joshua Levitt
 8. Sa'aba
 9. Bamako By Bus featuring Lionel Loueke