×

Recensie

Electronic

02 februari 2014

Dance Mania: Hardcore Traxx: Dance Mania Records 1988-1997

Dance Mania: Hardcore Traxx: Dance Mania Records 1988-1997

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Strut / !K7

Dance Mania: Hardcore Traxx: Dance Mania Records 1988-1997 Electronic 4 Dance Mania: Hardcore Traxx: Dance Mania Records 1988-1997 Written in Music https://writteninmusic.com

De oorsprong van de house mag inmiddels als bekend worden verondersteld, want het is een verhaal dat al ontelbare keren is verteld. En de stroming is inmiddels zo mainstream geworden, dat het nauwelijks is voor te stellen hoe obscuur het midden jaren ’80 is begonnen met muziek die maar weinigen toen écht begrepen.

In de dagen dat de allereerste houseplaten verschenen, was het aantal releases nog redelijk te overzien, evenals het aantal labels. Het waren vooral kleine, onafhankelijke labels uit steden als Chicago, New York en Detroit, die op soms gerecycled vinyl de ene na de andere killertrack uitbrachten, waar de wereld toen nog niet echt voor klaar was. Trax, DJ International, Housetime, Hot Mix 5 en Dance Mania waren de labels die het begin van deze later tot enorme proporties uitgroeiende dancestijl markeerden, waarbij sommige van die labels al redelijk snel een eigen sound ontwikkelden. Overeenkomst tussen al die outlets was dat de muziek vernieuwend en innovatief was en werd gemaakt door jonge, veelal zwarte, jongeren die hún kijk op de wereld vertaalden in abstracte dansmuziek.

Was Trax vooral het label dat bekend was om de acidhouse, DJ International stond voor deep, soulful en een af & toe beetje acid, waar Dance Mania vooral rauw en ongepolijst was. De house van deze labels was vooral muziek die werd gedraaid vanaf vinyl, in kleine oplages verscheen en in voornamelijk gespecialiseerde importzaken te koop was. Via vinyl communiceren was slagvaardig en kon snel worden ingespeeld op de laatste ontwikkelingen. En om bij te blijven was alertheid vereist, alhoewel er toen maar weinig DJ’s die het aandurfden om meer dan 5 houseplaten achter elkaar te draaien.

House is nu al jarenlang onderdeel geworden van de massaconsumptiecultuur en is het een branche waar bakken met geld wordt verdiend.Tegelijkertijd wordt er nog steeds house gemaakt die de spirit en de kracht heeft uit de begindagen. En wanneer er retrospectives verschijnen, dan wordt de canon voorbereid.

Zo dus ook nu Dance Mania. Toen een undergroundlabel, met de onvermijdelijke classics en met ongeveer 200 releases een label dat er indertijd toe deed. Na een jarenlange afwezigheid is het label weer terug en verschijnen weer mondjesmaat nieuwe en re-releases. Maar voor wie het begin heeft gemist of even behoefte heeft aan een geheugenopfrisbeurt verscheen Dance Mania: Hardcore Traxx: Dance Mania Records 1988-1997, een dubbele verzamelaar met een kleine tien jaar aan hoogtepunten van het label, dat ergens midden jaren ’80 werd opgericht door Jesse Saunders.

Klappers op deze 24 tracks tellende compilatie zijn het trage Hercules’ 7 Ways, de onvergetelijke House Nation van The House Master Boyz & The Rude Boy Of House en Robert Armani’s Ambulance. Housetracks die geschiedenis hebben geschreven. Wat meteen opvalt is de hoekige, primitieve produktie: house was duidelijk nog in een beginstadium en de electronica waarmee de muziek werd gemaakt was er een van versie 0.1. Wat dat betreft heeft ook de vooruitgesprongen technologie de sound of house een positieve impuls gegeven.

Na beluistering van deze verzamelaar blijkt dat Dance Mania een legendarisch label is, dat als één van de eerste erbij was en zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld naar een hardere, rough-edged stijl en die beter bekend stond als booty of ghetto funk house. Op iedere tel een snareklap, een minimum aan melodie en daardoor bezwerend en hypnotiserend. Op de tweede CD wordt deze stijl breed uitgemeten met nummers van DJ Funk, DJ Deeon en Traxmen. Het waren vooral de jaren ’90 dat Dance Mania helemaal los ging op deze ghetto style en met een gelijkwaardig tempo als waar de trax gemaakt werden de releases verschenen. En meer dan 20 jaar later zijn deze nummers meer dan enkel nostalgie. Bovendien klinken de releases van Dance Mania nog steeds smerig, vuil en underground. Een meer dan stoer label dus.

De zakdoekjes opknopen, een paar MDMA’s achterover slaan, een flesje water in de aanslag, de stroboscoop op turbo en freaken maar op Dance Mania: Hardcore Traxx: Dance Mania Records 1988-1997. Of: hoe house klonk en nog steeds moet klinken. Dikke aanrader.

Tracklisting Dance Mania: Hardcore Traxx: Dance Mania Records 1988-1997

 1. Hercules – 7 Ways (Vocal)
 2. Victor Romeo presents Leetrece Brown – Love Will Find a Way (Club)
 3. The House Master Boyz and The Rude Boy of House – House Nation
 4. Duane & Co – J.B. Traxx
 5. Vincent Floyd – I Dream You
 6. Da Posse feat. Martell – Searchin’ Hard (Mike Dunn’s AC mix)
 7. Club Style – Crazy Wild
 8. Strong Souls – Twinkles
 9. 3 2 6 – Falling (Armando’s House mix)
 10. Victor Romeo feat. Cool Dave-O – Ride On the Ride Rhythm (Track Edits)
 11. Da Posse feat. Martell – Don’t Try to Fight It
 12. Rhythm II Rhythm – A Touch of Jazz (Lifestyles of the Rich mix)
 13. DJ Funk – House the Groove
 14. Paul Johnson – Feel My M.F. Bass
 15. DJ Funk – The Original Video Clash: Video Clash II (Street Mix)
 16. Parris Mitchell Project feat. Wax Master – Ghetto Shout Out!!
 17. DJ Deeon – Da BombJammin’ the House Gerald – Black Women (Club)
 18. Vincent Floyd – I’m so Deep
 19. Tim Harper – Toxic Waste (Club Mix)
 20. Robert Armani – Ambulance
 21. DJ Deeon – HypnosisTraxmen & Eric Martin – Hit It from the Back
 22. Top Cat – Work Out