×

Recensie

Rock

21 januari 2015

Dan Mangan + Blacksmith

Club Meds

Geschreven door: Henning Bolte

Club Meds Dan Mangan Dan Mangan + Blacksmith Rock 4.5 Dan Mangan + Blacksmith – Club Meds Written in Music https://writteninmusic.com

Zanger-gitarist Dan Mangan uit Vancouver is een met tal van prijzen bekroonde grootheid in Canada. Zijn vierde album is een opus van indrukwekkende kracht en diepgang dankzij opmerkelijke muzikale eigenschappen die zich schitterend ontvouwen en pakkend hun werking doen.

Mangan heeft in een langdurigere samenwerking met markante musici zijn geheel eigen genre geschapen waarin uiteenlopende invloeden een nieuwe persoonlijke eenheid vormen. Op weg er naar toe zijn uiteraard experimenteren, risico’s nemen, doorzettings- en volhoudingsvermogen nodig. Door dit in jaren samen touren intens in praktijk te brengen, is de muziek flink doorgeëvolueerd. De toevoeging ‘Blacksmith’ aan de Mangan-unit brengt dit tot uitdrukking. Betrokken zijn slagwerker Kenton Loewen, gitarist Gordon Grdina en bassist John Walsh uit de rijke jazz- en impro-scene van Vancouver. Ook celliste Peggy Lee, violist Jesse DAN-MANGAN-+-BLACKSMITH-WEB_8-1024x682Zubot , eveneens uit Vancouver en Eyvind Kang uit Seattle horen tot Mangans kring van coöpererende musici. Grdinas en Walshs rol zou je met die van Marc Ribot en Greg Cohen bij Tom Waits kunnen vergelijken, Loewens rol met die van Steve Gadd in diverse bands. Grdina en Loewen die ook in Nederland hun sporen getrokken hebben, hebben door deze samenwerking eveneens hun persoonlijke stijl verder ontwikkeld. Grdina die ook ûd speelt (HIER) heeft met musici als Paul Motian, Gary Peacock, Mark Helias en Mats Gustafsson gewerkt en albums opgenomen. Hij heeft al bovendien al jaren de Oriëntaalse groep Haram.

Het is niet alleen fraai gitaar- en drumwerk dat hier te horen is. De stukken zijn behoorlijk gelaagd, breeduit cinematisch, bijtijds donker en mistig maar steeds met een stevige beat, fraaie breaks en Mangans stem in het centrum. Het is een soort surrealistische rock die de luisteraar ontegenzeggelijk erin trekt. In een door de lagen heen roepen de songs een variëteit aan stemmingen op maar vormen ook een verborgen eenheid die versterkt wordt door de opeenvolging en de overgangen. De luisteraar zal zijn eigen (schuivende) favorieten eruit filteren en ook als men aan bepaalde moods niet zo toe is, blijft het boeiend genoeg. De kern van de song en de essentie van het zingen wordt door het gelaagde, de langere narratieve lijnen en het breed cinematische juist versterkt, een niet geringe verdienste. Het resultaat is een opmerkelijk fraai album van een geheel eigen categorie.

Dan Mangan + Blacksmith treedt op in PARADISO, 21 APRIL 2015

Mangans VERHAAL van de ontwikkeling van de band

VIDEO Vessel

VIDEO Kitsch

VIDEO Mouthpiece

VIDEO Rows Of Houses / Leaves, Trees, Forest, ouder werk

tracklisting Club Meds

 1. Offred
 2. Vessel
 3. Mouthpiece
 4. A Doll’s House/Pavlovia
 5. Kitsch
 6. XVI
 7. War Spoils
 8. Forgetery
 9. Club Meds
 10. Pretty Good Joke
 11. New Skies


 1. Offred
 2. Vessel
 3. Mouthpiece
 4. A Doll's House / Pavlovia
 5. Kitsch
 6. XVI
 7. War Spoils
 8. Forgetery
 9. Club Meds
 10. Pretty Good Joke
 11. New Skies