×

Recensie

Alternative

09 maart 2016

Damien Jurado

Visions Of Us On The Land

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Secretly Canadian

Visions Of Us On The Land Damien Jurado Alternative 4 Damien Jurado – Visions Of Us On The Land Written in Music https://writteninmusic.com

Damien Jurado werd ooit de ‘godfather of the Seattle folk boom’ genoemd maar wat eigenlijk meer tot de verbeelding spreekt is de discografie van de man: meer dan tien albums sinds zijn debuut op Sub Pop in 1997 en vrijwel alle releases waren goed tot zeer goed.

Dat laatste geldt ook zeker voor Visions Of Us On The Land, deel drie in een trilogie die in 2012 met Maraqopa begon en met Brothers And Sisters Of The Eternal Son (2014) een vervolg kreeg. Begon deze drieluik met een hoofdpersoon die erop uit trok om universele waarden te ontdekken, de trilogie lijkt te eindigen als een ware road trip, nóg verder weg van de samenleving. Damien Jurado’s muziek roept beelden op van woestijnen, rotsen, zonsondergangen en vergezichten. De clip bij single Qachina is illustratief: als een koortsdroom, een geestverruimende blik op de thema’s en ideeën achter de plaat. Met zijn wat klaaglijke zang maakt Jurado dit nummer helemaal af. Lon Bella, dat hierop volgt, is net zo fraai. Met een even subtiele als onontkoombare drive rijden we het avondrood tegemoet.

Zo weet Jurado regelmatig doel te treffen met visionaire songs die soms wat doen denken aan My Morning Jacket of John Martyn maar die vooral opvallen door hun subtiele rijkdom en compactheid. Jurado heeft geen ellenlange exercities nodig om een sfeer neer te zetten. Hij brengt kleine, nachtelijke bespiegelingen in Prisms, lichtelijk bizarre psychedelica in Taqoma en een fijne mix van gratie, warmte en scherpe gitaar in Cinco De Tomorrow.

Naar het einde toe levert dit maar liefst 17 tracks tellende album wat aan spanning in. Jurado lijkt het hier bewust wat rustiger aan te doen en te kiezen voor een traditionelere en wat conventionelere stijl. Dat is echter niet zo’n probleem als je de eerdergenoemde songs in ogenschouw neemt. En daarbij komen nog hoogtepunten als Onalaska en de eerste single Exit 353. Onalaska is een prachtige, rijke song die uit een langzaam en een uptempo deel bestaat. In slechts 3,5 minuten weet Jurado een smaakvol en boeiend werk neer te zetten. Ook Exit 353 sleept je moeiteloos mee en een lekkere vieze gitaar geeft deze single een messcherp randje mee.

Visions Of Us On The Land is een tijdloos en prikkelend album met stevige wortels in Noord-Amerika, een geestverruimende plaat die echo’s uit de jaren zestig en zeventig laat horen. Het is zoals gezegd niet het eerste memorabele album van Damien Jurado. Des te meer redenen om naar een van de concerten in Nederland en België te gaan dit voorjaar.

Damien Jurado live:

7 april: Doornroosje, Nijmegen
8 april: Festival Motel Mozaïque, Rotterdam
9 april: Little Wave Festival, Genk
10 april: Botanique, Brussel 1. November 20
 2. Mellow Blue Polka Dot
 3. QACHINA
 4. Lon Bella
 5. Sam And Davy
 6. Prisms
 7. ONALASKA
 8. TAQOMA
 9. On The Land Blues
 10. Walrus
 11. Exit 353
 12. Cinco De Tomorrow
 13. And Loraine
 14. A.M. AM
 15. Queen Anne
 16. Orphans In The Key Of E
 17. Kola