×

Recensie

Alternative

09 januari 2018

Cymbals

Light In Your Mind

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Tough Love Records

Light In Your Mind Cymbals Alternative 3.5 Cymbals – Light In Your Mind Written in Music https://writteninmusic.com

Bij het afsluiten van 2017 bleef het lang onopgemerkte Light In Your Mind van het Londense Cymbals bij nadere beluistering toch hangen. Hoewel al een tijd uit, mag de plaat toch niet geheel onbesproken blijven.

Dit derde album van Cymbals leek er aanvankelijk helemaal niet meer te komen. Voorganger Age Of Fracture was alweer van 2014 en frontman Jack Cleverly werd lange tijd in beslag genomen door verslaving en een scheiding. Het deed de band geen goed en uiteindelijk bleven Cleverly en toetsenist Dan Simons de enige vaste leden.

Light In Your Mind is een redelijk ingetogen plaat met een aangenaam, relatief mild geluid, alsof de band na alle problemen wat van zijn bravoure heeft ingeleverd. Of gewoon ouder en wijzer is geworden. Decay – de titel is veelzeggend – laat onberispelijke, stemmige en stijlvolle indie dance horen, een beetje in de stijl van Metronomy, New Order en Hot Chip. Het zelfkritische Car Crash biedt eveneens prima, elektronische getinte indiepop, al klinkt Cymbals hier meer als een luchtige, jonge versie van Arcade Fire.

I Thought I Knew You is bedrieglijk zwoel, als een Mediterrane chillout house track. Maar ondertussen doet Jack Cleverly achter de microfoon wel een relatieboekje open. Where Nothing Can Be Defined wordt gekleurd door sfeervolle synths, arpeggiator en een klassieke, dikke beat. Met enkele instrumentals en het beheerste, deels Franstalige ASMR trekt Cymbals de plaat wat verder van de dansvloer af. Dat laatste geldt helemaal voor de afsluitende pianotrack Lifetime Achievement Award, een gezwollen song waarop Cleverly alvast een voorschot lijkt te nemen op zijn laatste dagen.

Zonder echt tot bijzondere hoogten te stijgen weet Cymbals met dit prettig klinkende, introspectieve indie dance-album toch een goede indruk achter te laten. Dat komt vooral door het persoonlijke karakter van de plaat en de tijdloze sound die bij vlagen terugvoert naar de dansvloeren van de jaren tachtig en negentig. 1. Decay
 2. Car Crash
 3. Talk To Me
 4. I Thought I Knew You
 5. My Body (Winter Mix)
 6. Where Nothing Can Be Defined
 7. Splitting
 8. Euphoric Recall
 9. Asmr
 10. Fully Automated Luxury
 11. Lifetime Achievement Award