×

Recensie

Roots

12 augustus 2016

Curtis Eller's American Circus

How To Make It In Hollywood

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Brandy Alexander Recordings

How To Make It In Hollywood Curtis Eller's American Circus Roots 3.5 Curtis Eller’s American Circus – How To Make It In Hollywood Written in Music https://writteninmusic.com

Aan de andere kant van de oceaan heeft hij al een stevige reputatie opgebouwd: Curtis  Eller, banjospeler met een hart vol en voor rock ‘n roll. Zijn muziek is Americana doordesemd met rock, zij het dat die nooit overheersend overkomt. Curtis werkt in zijn American Circus met achtergrondzangeressen en met hen erbij komen de opnames qua sfeer in de buurt van  The Southern Harmony And Musical Companion van The Black Crowes. Waar dat album overliep van de vuige rock ‘n roll, huist in How To Make It In Hollywood ook donkerheid gecombineerd met zowaar, of zo lijkt het dan toch, een vleugje vaudeville. Let wel, in de goede zin van het woord: de teksten van Curtis koppelen nostalgie en geschiedenis aan scherpte en ironie. Het is alleszins denkbaar dat dat afkomstig is van de circusinvloeden  die Curtis van huis uit meenam; zijn vader runde het Hiller Old Tyme Circus in Detroit.

De fraaie observerende teksten, al dan niet voorzien van zwarte humor, gebracht met banjo, gitaar en ook een prachtig rammelend orgel in een heerlijk onversneden rauwe productie geven je het idee dat je een donker etablissement bent binnen gelopen waar dit gezelschap al stond te spelen. De bijgeleverde biografie spreekt onder meer over een vergelijking met Sixteen Horsepower; de zang van Curtis en zijn dames is echter veel opener, warmer en positiever dan David Eugene Edwards ooit ook maar zou kunnen opbrengen. Als het gaat om authentiek klinken, dan gaat de vergelijking met die band wel op. De muziek staat los van inkadering in tijd en geeft je het gevoel dat je ook live bij de opnames had kunnen zijn; daarin is de band prima geslaagd.

De stem van Curtis deed me achtereenvolgens denken aan John Cougar Mellencamp, aan Randy Newman en aan John Hiatt, met dien verstande dat Curtis nooit zijn best doet om als één van de heren te klinken; zijn stem klinkt gewoon zo. Bij de muziek dansen de al eerder genoemde Black Crowes een tarantella waarbij de drummer en bassist van Johnny Cash meedoen, Pete Seeger de zanglijnen lijkt te hebben aangeleverd en waarbij de Seegersessions van Bruce Springsteen voor de sfeer model hebben gestaan. Naast de muziek en teksten vraagt ook de stem de aandacht bij beluistering van het album. Het is een album dat je opzet om de week eens terug te blikken en te genieten, al dan niet met een goed glas erbij of om er spontaan een dansje bij te wagen. Maar pas op want de swingende banjospelende rocker kon met zijn warme stem zomaar eens je danspartner inpikken.

Curtis tourt dezer dagen door de Lage Landen. Als je er naar toe gaat, vraag, hoop of bid dan ook of hij Three More Minutes With Elvis speelt; het is een bijzonder fraai gezongen boodschap om Elvis nog eens terug te laten komen op aarde, gewoon omdat ‘we’ er recht op hebben. En ja, het is ook zeer de moeite waard om The Heart That Forgave Richard Nixon te beluisteren en te genieten van de teksten van Curtis. Die horen wel degelijk bij het album dat hier voorligt. Het Rotterdams label Brandy Alexander Recordings brengt artiesten die niet zomaar in Nederland voet aan de grond krijgen bij muziekliefhebbers. Als Sixteen Horsepower en Pokey Lafarge of The Decemberists, drie bands die als referentie gelden, alle succes in Europa kunnen boeken met hun albums, dan is dat zeker iets dat Curtis ook verdient. Wat zijn resultaten ook zijn  in Hollywood, het album draait hier in ieder geval nog vrolijk zijn rondes. Mooie langspeler!

Tracklisting How To Make It In Hollywood:

  1. Old Time Religion
  2. 1929
  3. Butcherman
  4. Battlefield Amputation
  5. Three More Minutes With Elvis
  6. The Heart That Forgave Richard Nixon
  7. If You’re Looking For A Loser
  8. Moses In The Bulrushes
  9. Busby Berkeley Funeral
  10. Thunder & Beehives