×

Recensie

Alternative

22 mei 2016

Cross Record

Wabi-Sabi

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Ba Da Bing

Wabi-Sabi Cross Record Alternative 4 Cross Record – Wabi-Sabi Written in Music https://writteninmusic.com

Cross Record bestaat uit het echtpaar Emily Cross en Dan Duszynski. Oorspronkelijk komen ze uit Chicago, maar Cross was het helemaal zat om in de drukke stad te wonen en verlangde naar lekker warme temperaturen. Nu hebben ze een landgoed in Dripping Springs te Texas, zo afgelegen dat hun Moon Phase Ranch ruim 30 minuten van de bewoonde wereld af ligt. Natuurlijk hebben ze daar een eigen studio gebouwd, zodat geen kip ze kan storen als ze vroeg in de ochtend of midden in de nacht opeens inspiratie krijgen om muziek te schrijven. Nou ja, dat is niet waar, want kippen hebben ze wel en ook honden en katten.

Die rust hoor je terug op Wabi-Sabi, vernoemd naar een Japanse levensfilosofie waarbij rust en acceptatie van imperfectie in het leven een grote rol spelen. Toch hoor je die imperfectie veel meer- en vaker terug op dit album. Opener The Curtains Part komt op gang met stotterende samples van akoestische gitaar, terwijl Cross de muziek tot rust probeert te brengen met haar bezwerende stem. Tevergeefs, want even later doorboort een aanhoudend zware grondtoon de muziek, knalt er agressieve gitaarnoise doorheen en komen blazers en strijkers even meespelen. Dit alles vindt plaats als het lied de 1-minuut grens pas net heeft overschreden. Vanaf dat moment klinkt het al ongrijpbaar wat het echtpaar laat horen.

Koppel kale, akoestische instrumentatie aan Cross haar dromerige vocalen en je hebt een vertrekpunt dat ergens het midden houdt tussen aardse folkmuziek en zweverige dreampop.  Ware het niet dat elk instrument- en elke opgeroepen sfeer in het volgende moment wordt tegengewerkt door weer een nieuw muzikaal idee. Zo worden liefelijke folkliedjes opeens opgeslokt door verwoestende noise of stopt zwaar aangezette percussie spontaan om plaats te maken voor meditatieve rust. High Rise komt het dichtst in de buurt bij een rechtlijnig rockliedje, waar harde drums en venijnige gitaren domineren. Echter, dit lied is na 2.30 minuten alweer afgelopen, zonder een concreet einde te kennen. Als er dan toch een kritiekpuntje aan te wijzen is, dan valt op dat het experiment wel eens teveel het liedje domineert. Erg is dit niet, maar er zou best wat meer ruimte voor het “mooie liedje” mogen zijn. Aan de andere kant is het juist de ongrijpbaarheid die het album zo spannend maakt.

Het is haast moeilijk te geloven dat de twee dit album voornamelijk zelf hebben opgenomen, maar toch is het zo. De muziek is erg vol en diep, waarbij laagje voor laagje zich aan de luisteraar ontvouwt. Wel hebben ze wat hulp gehad van een vrouwenkoor en percussionist Thor Harris (Swans), die met name erg vreemde geluiden tovert uit een instrument dat bij de liner notes staat aangegeven als “the mysterious black box”. Wat voor instrument het is valt niet te raden, maar het maakt in ieder geval vreemde, vaak agressieve geluiden. Maar voor hun visie heeft Cross Record eigenlijk geen hulp nodig, er zijn maar weinig acts die zo eigenzinnig klinken.  1. The Curtains Part
  2. Two Rings
  3. Steady Waves
  4. High Rise
  5. Something Unseen Touches A Flower To My Forehead
  6. The Depths
  7. Basket
  8. Wasp In A Jar
  9. Lemon