Recensie

24 mei 2019

Cold Showers

Motionless

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Dais

Motionless Cold Showers Pop 3 Cold Showers – Motionless Written in Music https://writteninmusic.com

Sinds de opkomst van bands als Bauhaus, Echo & the Bunnymen en The Sisters Of Mercy heeft de gothic zich ontwikkeld als een stevig op zichzelf staande subcultuur van de postpunk. Zo sterk zelfs dat de daaruit voort komende darkwave en coldwave in de jaren 90 meer aanzien hadden dan de basis leveranciers. Ondertussen is dat beeld sterk veranderd, maar blijven gothic acts stabiel actief op de achtergrond. Getuige het aanbod is er nog steeds vraag naar festivals voor deze doelgroep, en nemen gevestigde namen vaak meerdere support acts mee op tournee. Het vanuit Los Angeles voort komende Cold Showers heeft ondertussen de opnames van hun derde plaat Motionless afgerond, en laat tien nieuwe songs los op het alsmaar hongerige donker geklede publiek. Met hun nieuwe plaat blijven ze trouw aan de fans, en zetten ze de met shoegazer elementen ontwikkelde muziek door. Geen grote veranderingen dus, maar een mooi herkenbaar geluid.

Untitled overheerst met het luidruchtige benauwende van wereldstad Los Angeles. Door de politiesirenes en overvliegende helikopters krijgen we de indruk in een real life soap te zijn beland, met de metropool als hoofdpersoon. Communicatie met camera’s in de aanslag om alles op beeld vast te leggen. Het koude oorlog gevoel wordt op een treffende wijze gelinkt aan het net zo rumoerige heden. Met de donkere rondcirkelende bas van Tomorrow Will Come worden we onder gedompeld in de donkere wereld van Cold Showers. Zanger Jonathan Weinberg geeft een eigen invulling aan het geheel, zonder zijn leermeesters uit het oog te verliezen. Zijn stem mist wel de kenmerkende overtuigingskracht, welke de volgelingen emotioneel weten te raken. Dat het deprimerende nachtleven een parallel vormt met het bruisende dag gebeuren, horen we op het album Motionless terug. Los Angeles lijkt al decennia gevangen in een stagnerende ontwikkeling. Nog steeds overheerst een kansloos bestaan van werkeloze muzikanten en filmsterren. De decadentie en het zinloze vooruitzicht wordt treffend verwoord.

Of Cold Showers zich bewust is van het cynisme dat ze uitstralen met hun gedateerde sound, betwijfel ik. Maar het staat hierdoor symbool voor een conservatieve blik op de wereld. Daar veranderen de luchtige klanken van Shine weinig aan, ondanks het meer positieve karakter. Door de opzwepende drum en pianogepingel in Measured Man weten ze er hoopvolle twist aan te geven, maar na het dreampop getinte Motionless gaan we weer de ijzige diepte in. Voor de zanger een verademing, vocaal ligt de duistere grafstemming meer in zijn straatje. Bij de destructieve opbouw van de songs hoort een meer verontrustende voordrager, dit weten ze met vlagen over te brengen in het verstikkende Faith. De Sandy Rogers cover van Black Sidewalk wijkt door het popgehalte en vrouwelijke zang van Emily Rose Epstein erg af van de overige tracks. Wat Weinberg niet weet op te roepen, lukt haar dus wel. Voor de navelstaarders met ontplofte haardos en overdosering aan zwarte make-up zal het allemaal niet veel uitmaken. Muzikaal gezien zit er genoeg potentie in om de nachten al dansend door te brengen.  1. Tomorrow Will Come
  2. Shine
  3. Measured Man
  4. Motionless
  5. Sinking World
  6. Faith
  7. Dismiss
  8. Every Day On My Head