×

Recensie

Alternative

24 november 2015

Cocteau Twins

Victorialand

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: 4AD

Victorialand Cocteau Twins Alternative 4 Cocteau Twins – Victorialand Written in Music https://writteninmusic.com

Victorialand was het eindresultaat van Liz Frasers en Robin Guthries ‘messing around in the studio’. Terwijl bassist Simon Raymonde drukdoende was met de tweede elpee van This Mortal Coil, namen Fraser en Guthrie een aantal akoestische tracks op die zouden uitmonden in Victorialand.

De plaat verscheen in 1986. Victorialand verwijst naar een deel van Antarctica. De muziek was prachtig en inderdaad voornamelijk akoestisch, al hadden de songs in de handen van Fraser en Guthrie weer een rijke, weelderige sound meegekregen. Cocteau Twins werd na het verschijnen van Victorialand nogal eens als een new age-groep bestempeld, iets wat de bandleden zelf krachtig weerlegden.

Lazy Calm was de prachtige albumopener die qua sfeer wat deed denken aan het even zo mooie Otterley uit 1984. Opvallend was de geslaagde inzet van saxofoon en tablas. Ook op het indringende Feet-Like Fins waren tablas te horen. Het bleek een goed idee en een subtiele verandering in het bandgeluid.

De link met Antarctica kwam een aantal malen specifiek naar voren, zoals op het ijzig heldere Throughout The Dark Months Of April And May, het ontroerende How To Bring Blushes To The Snow en Whales Tails, tracks die de tijd deden stilstaan. Een van de andere hoogtepunten op Victorialand was het afsluitende The Thinner The Air, een onvergetelijke song vol mystieke pracht.

Victorialand duurde niet veel langer dan een half uur maar binnen die vrij korte tijdspanne wisten Liz Fraser en Robin Guthrie wederom een even rustgevende als zinnenprikkelende sfeer te creëren; voor de één winters, voor de ander eerder herfstachtig of zelfs (na)zomers.

Hoewel label en band de plaat niet veel promotie meegaven was ook Victorialand een succes. Het album belandde in de UK Top 10. De band ging in 1986 op tournee maar gaf op het podium – op Lazy Calm na – geen ruimte aan het materiaal van deze ‘duo-plaat’. Een kleine tien jaar later zou blijken hoe invloedrijk Victorialand was geweest toen er binnen de ambient-, trance- en dub-scene regelmatig aan de plaat werd gerefereerd.

Officiële releasedatum: 14 – 4 – 1986  1. Lazy Calm
  2. Fluffy Tufts
  3. Throughout The Dark Months Of April And May
  4. Whales Tails
  5. Oomingmak
  6. Little Spacey
  7. Feet-Like Fins
  8. How To Bring A Blush To The Snow
  9. The Thinner The Air