×

Recensie

Alternative

17 november 2015

Cocteau Twins – Tiny Dynamine

Tiny Dynamite EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: 4AD

Tiny Dynamite EP Cocteau Twins Alternative 4 Cocteau Twins – Tiny Dynamine EP Written in Music https://writteninmusic.com

Er zijn twee Cocteau Twins EP’s die zo naadloos op elkaar aansluiten dat ze ook als een volwaardig (vierde) album hadden uit kunnen komen: Echoes In A Shallow Bay en Tiny Dynamine.

Tiny Dynamine was de eerste van die twee EP’s die uitkwam en laat een super geïnspireerde band horen. De sound is prachtig sfeervol met Fraser prachtig prominent in de mix. De opnamen van de twee EP’s zijn helemaal bijzonder omdat het om tracks gaat die de band in eerste instantie niet wilde uitbrengen maar die opgenomen werden om de mogelijkheden van hun nieuwe studio te testen. De in totaal 8 tracks vonden, nadat de band gemerkt dat dat ze wel erg geslaagd waren, toch de weg naar het publiek.

Het zijn allemaal prachtige tracks die op Tiny Dynamine staan. De drie-eenheid Fraser, Guthrie en Raymonde is op dreef en van de fantastische EP-opener Pink Orange Red tot aan het lekker uitbundige Sultitan Itan klinkt de band sprankelend. Met het erg fraaie sfeervolle, instrumentale Ribbed And Veined en het erg mooie Plain Tiger daar tussenin. Het was een bizar creatieve periode van de band die door de komst van Simon Raymonde productiever dan ooit is. Het idee van de vreemdsoortige titels is van Fraser afkomstig. Ondanks het feit dat ze het nooit echt heeft uitgelegd lijkt haar fascinatie voor vlinders daar aan ten grondslag te liggen. Met titels als Plain Tiger, de naam voor een Aziatisch vlinder, en het noemen van namen als Hesperiidae en Papilionidae wordt dat wel heel duidelijk.

* Tiny Dynamine en Echoes In A Shallow Bay zijn in oktober 2015 in een reprint tesamen op vinyl uitgebracht. Elke EP een kant vullend op 180 grams.

Officiële releasedatum: 15 november 1985  1. Pink Orange Red
  2. Ribbed And Veined
  3. Plain Tiger
  4. Sultitan Itan