×

Recensie

Alternative

25 november 2015

Cocteau Twins

The Pink Opaque

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: 4AD

The Pink Opaque Cocteau Twins Alternative 4.5 Cocteau Twins – The Pink Opaque Written in Music https://writteninmusic.com

The Pink Opaque is de eerste verzamelaar van het vroege werk van het Schotse Cocteau Twins. Zowel de album- als de EP-songs en een niet eerder uitgebrachte track maken The Pink Opaque een meer dan waardevolle kennismaking met de band.

Nadat Cocteau Twins had getekend bij het Britse 4AD brachten ze, tussen het najaar van 1982 en januari 1985 het onwaarschijnlijke aantal van drie albums en vijf ep’s uit. Hoewel nooit officieel uitgebracht in Amerika verkreeg de band daar een ware following toen diverse college radiostations Pearly Dewdrops’ Drops begonnen te draaien. Het Amerikaanse Relativity Records nam contact op met 4AD eigenaar Ivo Watts-Russell en er werd een deal gesloten. Alle albums werden in een licentie in Amerika uitgebracht en tevens werd er besloten een verzamelaar uit te brengen om de band groots in Amerika te lanceren.

The Pink Opaque is vooral samengesteld uit werk van de EP’s The Spangle Maker en Sunburst And Snowblind en heeft in Pearly Dewdrops’ Drops een ware indiehit in de gelederen. Met van elk officieel album ook steeds een track en het niet eerder uitgebrachte, erg fraaie, Millimillenary als fijne bonus, is een erg fraai album samengesteld dat een heel mooi overzicht geeft van waar de band voor staat. Wax And Wane (van debuut Garlands), Musette And Drums (van opvolger Head Over Heels) en Lorelei (van het derde album Treasure) waren natuurlijk al songs die er helemaal uitsprongen op de reguliere albums en ook de van de ep’s getrokken songs laten horen en wat voor creatieve bloedvorm de band in de jaren 1982, 1983, 1984 was. Mooi is te horen hoe de sound van de band veranderde met de komst van bassist/multi-instrumentalist Simon Raymonde vanaf 1983. Hij was het die extra diepte en kleur in elke compositie aanbracht. De ideale aanvulling op de prachtzang van Liz Fraser en het onnavolgbare gitaarwerk van Robin Guthrie.

PS, The Pink Opaque was de allereerste CD voor platenlabel 4AD. Als deel van de overeenkomst met Relativity Records werd er zowel voor de Europese als Amerikaanse markt een speciale cd-persing van het album gemaakt. De cd kent daarom zowel het catalogusnummer van 4AD als Relativity Records. Het album is kortgeleden als onderdeel van het heruitbrengen van de gehele Cocteau Twins-catalogus opnieuw op vinyl uitgebracht. Op mooier dan ooit klinkend 180 grams vinyl wel te verstaan.

Officiële releasedatum: 13 – 1- 1986  1. The Spangle Maker (van The Spangle Maker EP, 1984)
  2. Millimillenary (onuitgebrachte track)
  3. Wax and Wane (van Garlands, 1982)
  4. Hitherto (van the Sunburts And Snowblind EP, 1983)
  5. Pearly-Dewdrops' Drops (van The Spangle Maker EP, 1984)
  6. From the Flagstones (van the Sunburst And Snowblind EP, 1983)
  7. Aikea-Guinea (van Aikea-Guinea EP, 1985)
  8. Lorelei (van Treasure, 1984)
  9. Pepper-Tree (van The Spangle Maker EP, 1984)
  10. Musette and Drums (van Head Over Heels, 1983)