×

Recensie

Alternative

23 december 2015

Cocteau Twins

Milk & Kisses

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Fontana

Milk & Kisses Cocteau Twins Alternative 3 Cocteau Twins – Milk & Kisses Written in Music https://writteninmusic.com

Milk & Kisses zou het laatste album worden van de eigenzinnige Cocteau Twins. Om, maar gelijk met de deur in huis te vallen: misschien was dat maar beter ook. Het is niet dat de band niets nieuws meer te vertellen had, want ook op deze plaat wordt nog het nodige geëxperimenteerd met onder andere field recordings en (draai)orgel. Nee, vooral valt op dat die experimenten niet (meer?) werken. Het doet de luisteraar verlangen naar het “standaard” geluid, wat nu zo kenmerkend is voor de band.

Opener Violane brengt dat vertrouwde geluid, met gitaren die venijniger klinken dan ooit. De invloed die de band had op het shoegaze genre valt hier duidelijk te horen. Elizabeth Fraser zingt weer vol overtuiging, in een taal die de luisteraar toch niet kan verstaan: heerlijk. Ook het tweede lied zet deze lijn nog voort en geeft er door een ander gitaargeluid een wat desolate sfeer aan. Maar in Tishbite gaat het toch al snel mis, als Fraser met haar vocalen in een saai, laag register blijft hangen en het lied te gezellig en vrijblijvend klinkt.  Lange tijd blijft het mis gaan, als er geen passie achter de zang zit en een luchtig en open gitaargeluid de muziek geen gewicht mee weet te geven.  Kwaliteit volgt er pas weer bij Eperdu, waar de band de luisteraar weer heerlijk weg laat zweven naar een onbekende bestemming. Afsluiter Seekers Who Are Lovers climaxt tenslotte nog eens mooi, met bevreemdende, haast opera-achtige vocalen. Al moet gezegd worden dat live-versies (zoals bijvoorbeeld op BBC-sessions) van dit lied absoluut spannender klinken.

Zo is dit een wisselvallig album geworden, dat letterlijk voor de helft erg goed is en anderzijds wat flauwtjes. Een album waar in die zin ook weinig leuks over te schrijven valt, omdat je met die wrange nasmaak blijft zitten dat de band al veel betere albums heeft gemaakt. Toch, voor die ene helft die wel erg goed klinkt is dit album zeker het beluisteren waard.

Tracklisting Milk & Kisses:

 1. Violaine
 2. Serpentskirt
 3. Tishbite
 4. Half-Gifts
 5. Calfskin Smack
 6. Rilkean Heart
 7. Ups
 8. Eperdu
 9. Treasure Hiding
 10. Seekers Who Are Lovers

Officiële releasedatum: 13 – 3 – 1996  1. Violaine
  2. Serpentskirt
  3. Tishbite
  4. Half-Gifts
  5. Calfskin Smack
  6. Rilkean Heart
  7. Ups
  8. Eperdu
  9. Treasure Hiding
  10. Seekers Who Are Lovers