×

Recensie

Pop

08 december 2015

Cocteau Twins

Heaven Or Las Vegas

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: 4AD

Heaven Or Las Vegas Cocteau Twins Pop 4.5 Cocteau Twins – Heaven Or Las Vegas Written in Music https://writteninmusic.com

Na de release van het vijfde Cocteau Twins-album Blue Bell Knoll volgde geen tournee. Integendeel, de bandleden trokken zich terug in hun privéleven. Robin Guthrie en Liz Fraser kregen een dochter en Simon Raymonde werd in 1991 vader van een zoon. Op muzikaal vlak gebeurde er echter ook nog wel het een en ander. Zo huurde de band een nieuwe studioruimte in Londen en noemde deze locatie September Sound. Robin Guthrie werd bovendien steeds vaker gevraagd als producer. Toch slaagden de Cocteau Twins er ook in een nieuw album op te nemen. Een album dat bovendien bijzonder goed zou worden ontvangen.

Heaven Or Las Vegas was een plaat waar velen het moederschap van Fraser in hoorden doorsijpelen; een warme, tedere plaat waarop de zang beter te verstaan was dan ooit. Er bleef echter nog veel te gissen over en de regelmatig wonderschone klanken van de band trokken de luisteraar als vanouds een zuiverende droomwereld in. Er was dus ook weer niet al te veel veranderd.

De eerste song, Cherry-coloured Funk, was direct raak. De Cocteau Twins konden nog steeds geluidsmagie bedrijven. Een betoverend refrein in een mild landschap. Het nummer Iceblink Luck werd gekozen als single in de zomer van 1990. Het was een relatief strakke song met een herkenbaar Cocteau Twins-ritme. Een nummer vol energie en levenskracht en opvallend poppy. Iceblink Luck zou flink de rotatie in gaan, zowel op de radio als op de tv (MTV). De titelsong van de plaat, even verderop – later ook als promo uitgebracht – was een helder hoogtepunt met een fraaie, scherpe gitaarclimax.

Hier en daar koos de band voor een iets steviger geluid. Pitch The Baby rolde zich uit over een relatief robuuste ritmetandem. Ook op Fifty-fifty Clown klonken stevigere bastonen. Hier bleef Guthrie op de achtergrond, ruimte gevend aan Liz Frasers bijzondere presentatie.

Op de B-kant van de plaat waren minder opvallende songs te vinden maar de band zakte niet noemenswaardig in. Het toegankelijke Wear Your Ring werkte op subtiele wijze naar een mooi slot toe en de muur van zacht krassende gitaren maakte Fotzepolitic een van de meer uitbundige songs. Zonder verder het niveau van de A-kant aan te tikken bleven de hieropvolgende songs warmte en kleur uitstralen. Het eindresultaat was een bijzonder fraai en consistent album.

Na het uitkomen van Heaven Or Las Vegas ging de band wél op tournee. Het was zelfs de grootste toer die men ooit had ondernomen en bood vele fans de kans die bijzondere band uit de jaren tachtig eindelijk (weer) eens te zien. De Cocteau Twins hadden in 1990 meer geld en apparatuur dan in de jaren ervoor en konden bovendien twee extra gitaristen meenemen, zodat de gelaagde gitaarpartijen van Robin Guthrie ook live konden worden benaderd.

Officiële releasedatum: 17 september 1990  1. Cherry-Coloured Funk
  2. Pitch The Baby
  3. Iceblink Luck
  4. Fifty-Fifty Clown
  5. Heaven Or Las Vegas
  6. I Wear Your Ring
  7. Fotzepolitic
  8. Wolf In The Breast
  9. Road, River And Rail
  10. Frou-Frou Foxes In Midsummer Fires