×

Recensie

Alternative

09 juni 1982

Cocteau Twins

Garlands

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: 4AD

Garlands Cocteau Twins Alternative 4 Cocteau Twins – Garlands Written in Music https://writteninmusic.com

Garlands is het baanbrekende debuut van Cocteau Twins. Het album bleek de ruwe briljant die met elk daarop volgend album verder werd gepolijst.

Garlands is onvergelijkbaar met alles wat er in de begin jaren 80 uitkwam. In donkerte misschien vergelijkbaar met de albums Faith en Pornography van The Cure (de band op haar prachtigst donker) en het werk van Joy Division (maar dan vooral door het naar Peter Hook neigende baswerk van toenmalig bassist Will Heggie) maar juist door het stemgeluid van Liz Fraser en het buitenissige gitaarspel van Guthrie is de sound op Garlands gelijk volledig eigen. Wat een intrigerend samenspel laten vooral die twee gelijk op dit debuutalbum horen.

Over de repeterend doortikkende ritmebox klinken de ruimtelijk galmende gitaarerupties van Guthrie als het onvoorspelbare Schotse weer. Dan weer als hevige regenbuien die overtrekken, dan weer als de straffe stormen die het land teisteren dan weer prachtige galmend als een zilte bries na een regenbui. Soms komt zelfs in een song alles voorbij. Fraser weet daar met haar fraaie sopraan en verrukkelijke tekstloze vocalen en mondklanken, die soms fascinerend door de mixer worden gehaald, een mysterieuze lading aan toe te voegen.

De acht songs die Garlands telt laten een band horen die muzikaal avontuur als uitgangspunt hebben genomen. Een band die stuurs en uitdagend klinkt en met het spel van Guthrie en de stem van Fraser volledig eigen en herkenbaar. Vanaf opener Blood Bitch en het daarop volgende briljante Wax and Wane ontspint zich een album dat zowel opwindend, intrigerend als hartveroverend is. Een album vol geweldige songs met Blind Dumb Deaf, de geniale titeltrack (met die geweldige basloop) en album afsluiter Grail Overfloweth als uitschieters.

In een tijdperk waarin er heel erg veel bands met een zeer eigen geluid opkwamen bleek Cocteau Twins een al net zo opvallende outcast en door het stemgeluid van Fraser met geen andere band te vergelijken. Garlands is een indrukwekkend debuut van een band (in dit geval vooral Guthrie en Fraser) die direct een eigenheid had die ontzettend deed uitkijken naar alles wat de groep hierna zou gaan doen.  1. Blood Bitch
  2. Wax and Wane
  3. But I’m Not
  4. Blind Dumb Deaf
  5. Shallow Than Halo
  6. The Hollow Man
  7. Garlands
  8. Grail Overfloweth