×

Recensie

Alternative

18 november 2015

Cocteau Twins –

Aikea-Guinea

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: 4AD

Aikea-Guinea Cocteau Twins Alternative 4 Cocteau Twins – Aikea-Guinea EP Written in Music https://writteninmusic.com

Aikea-Guinea was de eerste Cocteau Twins-release na het alom geprezen Treasure. Het bleek een waardige en consistente opvolger, de eerste plaat in wat een zeer productief jaar zou worden voor Cocteau Twins.

Het titelnummer was een prettig dobberende song met bijzonder fraaie, ijle zanglijnen van Liz Fraser en zou zich ontwikkelen tot een van de bekendere tracks van de band. Het stemmige Kookaburra, met zijn stevige drumsound, klonk wat conventioneler al was het ook hier weer die ijle, fraaie zang van Fraser die het nummer zijn Cocteau Twins-stempel verleende. Met hier en daar een rollende r klonk ze net even anders dan voorheen. Quisquose viel op door de dubbele zanglijnen waarbinnen ruimte was voor zowel aangrijpende uithalen als ingetogen, zuivere vocalen. Simon Raymonde en Robin Guthrie hielden het muzikaal opvallend mild zodat er een fraai, contrastrijk nummer ontstond. Op Rococo werd Raymonde’s krachtige baslijn omgeven door een storm aan gitaargeluiden; een machtig sfeerstuk.

Op Kookaburra na zouden alle tracks van de ep opduiken in de livesets van de band. Aikea-Guinea bleek niet alleen een fraaie release, de plaat vormde het begin van een serie ep’s die Cocteau Twins met succes door 1985 zouden voeren.

Officiële releasedatum: 4 – 3 – 1985  1. Aikea-Guinea
  2. Kookaburra
  3. Quisquose
  4. Rococo