×

Recensie

Jazz

14 mei 2023

Chet Baker

Blue Room (The 1979 VARA studio sessions in Holland)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Jazz Detective

Blue Room (The 1979 VARA studio sessions in Holland) Chet Baker Jazz 4 Chet Baker – Blue Room (The 1979 VARA studio sessions in Holland) Written in Music https://writteninmusic.com

Een heel opvallende jazzrelease op de laatste Record Store Day waren de op dubbelvinyl/dubbel CD verzamelde VARA Studio Sessions die de legendarische trompettist Chet Baker in 1979 maakte met twee verschillende bands in het voor- en najaar. Opnamen die hij maakte voor het lang vergeten radioprogramma Nine O’Clock Jazz.

Baker speelde er twee keer een klein uur lange set met verschillende bands. Met in de eerste band pianist Phil Markowitz, bassist Jean-Louis Rassinfosse en drummer Charles Rice en in de najaarsband pianist Frans Elsen, bassist Victor Kaihatu en drummer Eric Ineke, een band die dus gewoon voor tweederde Nederlands was.

Het zijn prachtige opnamen die met Blue Room (The 1979 VARA studio sessions in Holland) zijn vrijgegeven. Baker, die in zijn beginjaren in de jaren vijftig met Charlie Parker speelde en in de decennia erna legendarisch werd met zijn coole vaak ingetogen manier van spelen en zingen (want allebei kon hij prachtig). En ondanks het feit dat verslavingen, vooral aan de heroïne, de daarbij behorende onbetrouwbaarheid of optredens wel of niet doorgingen (of hij sowieso kwam opdagen) en tijden in de gevangenis en al van dat soort ellende zijn leven drastisch beïnvloedden, speelde hij eind jaren zeventig nog prachtig.

Met zowel pianisten Markowitz en Elsen als bandleiders duiken de muzikanten diep de jazz in met composities van Baker, Wayne Shorter en Miles Davis maar ook met interpretaties van American Standards als Oh, You Crazy Moon (Johnny Burke en Jimmy van Heusen), The Best Thing for You (Irving Berlin) en titeltrack Blue Moon (Richard Rodgers en Lorenz Hart). En Baker pakt ook nog eens op drie van de elf stukken de vocalen voor zijn rekening.

De twee sessies zijn een feest om te beluisteren met steeds weer uitstekend spelende muzikanten en Baker in blakend goede vorm. Hoogtepunten genoeg op deze twee sessies met een wel heel fijne Beautiful Black Eyes met zijn Latin-feel en Baker in bloedvorm als albumopener en uitbundige uptempo bebop tracks als The Best Thing for You, Miles’ Down en Old Devil Moon als hoogtepunten in de sets.

Ook de rest van de stukken laten lekker los spelende ensembles horen die elkaar in prima solo’s afwisselen en zo mooie fascinerende sferen opbouwen. Het blijft apart om muzikanten samen te horen spelen die hier spontaan samen zijn gebracht en al improviserend hun weg vinden. En getuige de grote kwaliteit van deze opnamen tevens verrassend dat deze nooit eerder werden uitgebracht.

De limited edition 2-LP set (en deluxe 2-CD editie) bevat een uitgebreid boekje met foto’s van Veryl Oakland, Jean-Pierre Leloir, Christian Rose en anderen, liner notes van de Nederlandse journalist Jeroen de Valk, plus essays van Feldman, Jochemsen en Rutten; en interviews met Baker bandleden Phil Markowtiz, Jean-Louis Rassinfosse en Eric Ineke, evenals trompettisten Randy Brecker en Enrico Rava en pianist Enrico Pieranunzi. Overgezet van de originele KRO-radio tapes en gemasterd voor vinyl door de legendarische mastering engineer Bernie Grundman. 1. Beautiful Black Eyes
 2. Oh, You Crazy Moon
 3. The Best Thing for You
 4. Blue Room
 5. Down


 1. Blue Gilles
 2. Nardis
 3. Candy
 4. Luscious Lou
 5. My Ideal
 6. Old Devil Moon