×

Recensie

Pop

06 november 2014

Chasing Rainbows

With Henk Jonkers

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

With Henk Jonkers Chasing Rainbows Pop 3 Chasing Rainbows – With Henk Jonkers Written in Music https://writteninmusic.com

Het kan raar lopen: de Amerikaanse student Beeldende Kunsten Lawrence Rengert ontmoette jaren geleden in Nederland drummer Henk Jonkers (Fatal Flowers, Hallo Venray). Deze ontmoeting mondde uit in een project waarbij Rengerts oude demo’s met gitaarliedjes in een Amsterdamse studio onder handen werden genomen. En nu ligt er het album met de grappige titel With Henk Jonkers.

Chasing Rainbows, want onder die naam werkt Lawrence Rengert, brengt op de plaat de jaren zestig en zeventig weer in herinnering. Rafelige liedjes met soms een psychedelische, dan weer een country-inslag. En hier en daar een doo wop-moment. Hij zet op gepaste momenten leuke koortjes, sfeerverhogende effecten, steelgitaar en ludiek kopergeschal in.

Opener Time To Get Up is de prettige, zij het wat onopvallende opener. Met Make Love Caravan grijpt Chasing Rainbows je steviger vast: lekker losjes gedrumd en met scherpe, lekkere gitaarriffjes en bevreemdende wendingen. Een pakkend nummer dat beelden oproept van bestelbusjes die ergens rond 1970 richting het strand van Californië tuffen. Rengert zingt dan ook: “We all got naked and shacked up way out West”.

Muzikaal houdt Rengert het vaak klein en schroomt niet om af en toe wat (bijna) valse zang toe laten op de plaat zoals we horen op Without You Around en Singing Leaving. Eerstgenoemde track bouwt mooi op door de inzet van extra vocalen en strijkers. Rengerts ongepolijste zang doet soms wat denken aan die van Kelly Jones (Stereophonics).

Met de ‘slackerpop’ van Cast A Spell lijken we in de jaren negentig te belanden. Eigenwijze drumroffels, steelgitaar en een lekkere luie sfeer. Toch een verrassing, al past de song prima op dit eigenzinnige album. Op het einde verdrinken we in de reverb van Losing You.

Het mag een goed idee genoemd worden, om Lawrence Rengerts oude songs op te nemen in Nederland. Hoewel de meeste tracks niet bijzonder opzienbarend zijn, is With Henk Jonkers toch een heel aardige, bonte verzameling geworden met aangename echo’s van onder meer The Beatles, Neil Young, Beck en My Morning Jacket. Een ongepolijste muzikale reis van de late jaren zestig tot het begin van de eenentwintigste eeuw.  1. Time To Get Up
  2. Make Love Caravan
  3. Without You Around
  4. A Time That Might
  5. I'll Cross The World
  6. Singing Leaving
  7. Terry Sue
  8. Waterfront Love
  9. Cast A Spell
  10. Losing You