×

Recensie

Pop

03 februari 2015

Charlie Winston

Curio City

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Afishant Records

Curio City Charlie Winston Pop 4 Charlie Winston – Curio City Written in Music https://writteninmusic.com

Het duurde 4 jaar voordat dan eindelijk het vierde album van Charlie Winston het licht zag. Maar met het rijke Curio City maakt hij weer optimaal indruk.

Broers Tom Baxter en Charlie Winston (ze gebruiken allebei hun voor en extra naam als artiestennaam, hun eigenlijke achternaam is Gleave) maakten jaren samen muziek tot Tom een platendeal bij Columbia kreeg en in 2004 met Feather and Stone een imposant debuut maakte. Charlie speelde als bassist op het album mee. Zelf maakte Charlie 3 jaar later in de van Peter Gabriel bekende Real World studio’s in Bath opnamen voor het nooit uitgebrachte album Make Way maar de mensen van Real World Records waren zo aangenaam verrast dat ze Charlie eerst als voorprogramma van Peter Gabriel mee op diens tour stuurden en hem vervolgens nieuwe opnamen lieten maken en zijn officieel tweede album uitbrachten. Charlie was ondertussen voor de liefde naar Parijs verhuist en trad daar heel erg veel op. Toen het album Like A Hobo uitkwam bleek het daar gelijk een enorme hit. Zowel de titeltrack als het album kwamen er op de eerste plek terecht.

De twee jaar daarna uitgebrachte Running Still, een al net zo sterk en gevarieerde collectie originele popsongs, bleek al net zo succesvol. Niet alleen in Frankrijk maar ook in België en Zwitserland. Na veel concerten besloot Charlie terug te keren naar Londen en daar met een verse platendeal op zak te beginnen met songs voor een nieuw album. Beinvloed door de rijke electronica scene van de stad merkte Charlie al snel dat zijn songs een behoorlijk andere kant opgingen als die van zijn eerste drie albums.

Curio City is het album van een artiest geworden die zichzelf heel succesvol opnieuw muzikaal uitvind. De eerste single Lately, met dat niet uit je hoofd te krijgen gefluit, is daar een zeer effectieve voorbode van, maar het album biedt zoveel meer. De fraaie albumopener Wilderness en het daarop volgende supercatchy Truth en het erg sterke Say Something klinken spannend en aanstekelijk. De songs die daarop aansluiten (Fear & Love, Too Long, A Light (Night) en vooral Another Trigger) zijn al net zo sterk. Met Lately begint vervolgens een heel sterke tweede deel van het album. Het superfunky Just Sayin’ is een absolute kraker en A Light (Day), het wel heel erg fijne Evening Comes en de prachtballade Stories maken al net zoveel indruk.

Curio City klinkt als een album waarvan de ene na de andere hit geplukt kan worden. Het is een album ook dat de lente aankondigt met louter heerlijk vibrerende positieve popsongs. 1. Wilderness
 2. Truth
 3. Say Something
 4. Fear & Love
 5. Too Long
 6. A Light (Night)
 7. Another Trigger
 8. Lately
 9. Just Sayin'
 10. A Light (Day)
 11. Evening Comes
 12. Stories
 13. Too Long [Radio Edit]
 14. Lately (Tobtok Remix)
 15. Lately (The Avener Rework)