×

Recensie

Alternative

31 maart 2024

CAW CAW

Well, Enough About Me. What About You?

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Zeevonk Records

Well, Enough About Me. What About You? CAW CAW Alternative 3.5 CAW CAW – Well, Enough About Me. What About You? Written in Music https://writteninmusic.com

Als vertegenwoordigers van de Groningse muziekscene besluiten Eva Waterbolk, Bas Sligter, Anne Caesar van Wieren en Harmen Ridderbos vorig jaar het onafhankelijke kleine platenlabel Zeevonk Records te starten. De doelstelling is simpel en duidelijk, Groningen verdient het om zichzelf weer op de kaart te zetten. Met dit gegeven bieden ze alternatief minded artiesten de mogelijkheid om zich aan het publiek te presenteren. Alles volgens het Do It Yourself principe, dus geen onnodige lange opnametijden, dit alles om die puurheid te bewaren. Een ander groot voordeel is dat door deze opzet de songs live kunnen doorgroeien en ontwikkelen en minder afhankelijk zijn van de technische bijschaving. De initiatiefnemers bundelen hun muzikale achtergronden en al snel is het indierock gezelschap Caw Caw een feit.

Anne Caesar van Wieren pakt zijn rol als beeldend kunstenaar, vocalist en zanger weer op en Harmen Ridderbos van het funkende commerciële folkwave gezelschap Town of Saints vergezelt hem op basgitaar. De volgeboekte drummer Marcel Wolthof heeft de mogelijkheid om wat tijd te spenderen en zo staat het drietal twee dagen lang in de No Pussy Blues Studio in Groningen. Onder toeziend oog van studiotechnicus Klaas Pot komt vervolgens debuutalbum Well, Enough About Me. What About You? tot stand. Anne Caesar van Wieren heeft als bandlid van de LPG folkrockers en het meer dromerige sixties gerichte Karawane de nodige connecties met het grotere Excelsior, dat de distributie van de plaat op zich neemt.

Caw Caw heeft weinig raakvlakken met de vroegere werkgevers en zet een uniek eigen nieuw geluid neer. Waarom in herhaling vallen als je jezelf ook kan blijven uitdagen, vernieuwen zelfs? Wel shopt het trio uitgebreid in de alles omvattende poprock catalogus en staat vooral de ontwikkeling net na de eeuwwisseling centraal, al echoot de binnenlandse indiepop erfenis van midden jaren negentig ook na. De werkwijze is nog het beste te vergelijken met die van Guided By Voices, The Bevis Frond en Pavement, compromisloze korte songs met brede muzikale invloeden.

Laten we stellen dat de hele Do It Yourself houding zijn oorsprong heeft binnen de jaren zestig garagerock met vaandeldragers als The Stooges en MC5 en dat de New Yorkse revival scene daar omstreeks het jaar 2000 met voorop The Strokes gretig gebruik van maakt. Ook Caw Caw eert deze grootheden en bij het rauwe Reason en het uptempo Jacob gieten ze daar nog een flinke lading aan zelf gebrouwen vroege punkrock overheen. Reason gooit goed bedoelende planningen aan de kant en benadrukt dat juist spontaniteit die oprechtheid versterkt.

Caw Caw kiest dus voor een minder gepolijste kant dan de eerdere projecten van dit tweetal, het is net wat experimenteler, gedurfder en gevarieerder. Archer is een sexy krachtrocker die zich met het betere Arctic Monkeys werk kan meten. Het volgens primair dierlijk instinct handelende Animals benadrukt de schoonheid van het dagelijkse handelen. Animals heeft nog enigszins overlappingen met het folkrock verleden, al is dat vooral in de emotionele vocale uithalen van Anne Caesar van Wieren hoorbaar. Het is toch net weer anders en harder en dus meer met die gemeende oprechtheid welke je vooral in de oefenruimte jamsessie manier van werken bemerkt.

Well, Enough About Me. What About You? is meer dan een introductie, het is de som der delen. Jaren aan kennis en ervaringen die in gedeelde maar ook individuele liefdes samenkomen. In het beklemmende ritmische Heaven is Marcel Wolthof de sturende inleidende factor waarna er een flinke dosis aan vintage punk overheen dendert. De opruiende Fire noise hectiek schroeit de wonden dicht, heeft theatrale uitspattingen en vervolgt daarna weer trouw de kans berekenende snelwegkoers. De bevrijdende Freya postpunk staat bij het altijd voortdurende generatieconflict stil. Leren we van eerder gemaakte fouten of zijn we ons bewust dat we in diezelfde kuil belanden?

Goodbye is geen afscheid, maar slechts een aankondiging dat er veranderingen op komst zijn. Het is aan de luisteraar hoe hij deze interpreteert. Leg je deze dicht bij jezelf of plaats je deze in een breder perspectief? De reflecterende Everything Is A Lie powerpop stelt je nogmaals de keuze om voor de verzet modus te  gaan of de toekomst te verbreden. Caw Caw grijpt de kans met beide handen aan om niet te verstarren maar vooruit te denken. Well, Enough About Me. What About You? 1. Reason
 2. Jacob
 3. Archer
 4. Animals
 5. Heaven
 6. Fire
 7. Freya
 8. Gina
 9. Goodbye
 10. Dante
 11. Everything Is A Lie