×

Recensie

World

19 april 2015

Carminho

Canto

Geschreven door: Rik van Boeckel

Canto Carminho World 4 Carminho – Canto Written in Music https://writteninmusic.com

Canto is na Fado (2009) en Alma (2012) het derde album van de opkomende Portugese fadozangeres Carminho. Ze waaiert hier uit van fado naar Portugese volksmuziek.

En ze gaat verder zoals in Na Ribeira Deste Rio (gedicht van Fernando Pessoa), waar ze wordt begeleid door Antonio Serrano (mondharmonica) en Javier Limón (gitaar), beiden uit Spanje. Ze noemt het Iberische muziek. Ook creëert ze met Marysa Monte Portugees/Braziliaanse liedkunst in Chuva No Mar, het sterkste nummer; ze werkt samen Jacques Morelenbaum (cello) en Carlinhos Brown (percussie) uit Brazilië. Is er dan helemaal geen fado te horen? Jawel: in de opener La Ponte en in Rosa, een diepe fado van Jorge Rosa, een van de grote fadodichters.

Carminho houdt met haar stem de fado in de traditie net als haar begeleiders Luis Guerrero ( Portugese gitaar), Manuel de Freitas (bas) en Diogo Clemente (gitaar) die ook Canto produceerde. En begeleider is van Mariza die op haar album Terra ook al samenwerkte met flamencogitarist Javier Limón. Net als de koningin van de fado rekt Carminho regelmatig de grenzen van de fado op en dat doet ze bijzonder goed. 1. A Ponte
 2. Saia Rodada
 3. Ventura
 4. Porquê
 5. Chuva no Mar (Featuring Marisa Monte)
 6. Contra a Maré
 7. Andorinha
 8. O Sol, Eu e Tu
 9. Na Ribeira Deste Rio
 10. Espera
 11. Vou-te Contar
 12. Destino
 13. Vem
 14. A Canção