×

Recensie

Roots

25 januari 2018

Calexico

The Thread That Keeps Us

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: City Slang

The Thread That Keeps Us Calexico Roots 4 Calexico – The Thread That Keeps Us Written in Music https://writteninmusic.com

Het duo van Joey Burns op gitaar en zang en John Convertino op drums zorgen al jaren voor de uniek klinkende en succesvolle basis van Calexico. De eerste albums klonken minimaler en hadden die droge woestijnsound in combinatie met een filmisch gevoel en een vleugje Mexico. Op die manier was de act uit duizenden herkenbaar, waar instrumentale tracks haast net zo belangrijk waren als die met zang, soms sloeg de balans door naar het instrumentale.  Die Calexico horen we nog maar bij vlagen terug, maar de broeierigheid en spanning zit er gelukkig nog dikwijls in. In de loop der jaren is de veelzijdigheid sterk toegenomen, met een komen en gaan aan gastmuzikanten. Dat leverde steevast verschillende geluiden op en ook was het duo allang niet meer strikt gebonden aan (de muziek en muzikanten van) thuisbasis Tuscon, Arizona. Al blijft het natuurlijk vertrouwd, zo werd een gedeelte van vorig album Edge of the Sun gewoon daar opgenomen.

Voor The Thread That Keeps Us verkasten ze wederom naar een andere plek. In dit geval waren de opnames in Californië, op locatie van een studio vol rommel en grotendeels gebouwd van wrakhout. Toch hoor je die typerende Californisch sound er niet echt in. Als het al van invloed is geweest dan heeft het er juist voor gezorgd dat Calexico rauwer en donkerder klinkt dan ooit, maar ook meer als een hechte band. Dat zal er ongetwijfeld mee te maken hebben dat de opnames meer gestructureerd verliepen, met een basisband van steeds dezelfde mensen: Joey Burns, John Convertino, Martin Wenk, Jacob Valenzuela, Sergio Mendoza, Jairo Zavala Ruiz, and Scott Colberg.

Energiek en aanstekelijk schieten ze uit de startblokken met single End of the World With You waarop licht dissonant gitaarwerk domineert, maar het refrein zich al snel in je hoofd nestelt. Tekstueel dreigend, maar toch is er sprake van samenhorigheid. Alsof we de wereld problematiek wel kunnen verzachten als we er met zijn allen achter staan. Het met raps doorspekte Under the Wheels klinkt vervolgens nog donkerder: “Under the wheels Of the war machine.Always someone else’s scheme.Show me a sign when the world falls apart from the core to the seams. The threads that we seek”, vol argwaan en angst, maar toch schemert ook dat “wij” gevoel hier weer door. Gelukkig is het niet allemaal inktzwart en hebben Burns en Convertino zich dikwijls ook laten inspireren door hun kinderen, wat het album een flinke scheut melancholie en liefde meegeeft. Soms slaat dat helaas wat door, zoals de voor hun kinderen gezongen afsluiter Music Box, mierzoet.
Het bijzondere is dat je die angstige toon dikwijls niet in de muziek terug zal vinden. Ja, er wordt veel gespeeld met een dreigende sfeer, chaos en dissonantie, vooral wanneer de gitaren heerlijk uit de bocht vliegen. Ook de drie instrumentale tracks klinken steevast donker. Toch is er genoeg tijd voor een muzikaal feestje. Neem bijvoorbeeld de swingende ska-ritmes op Under the Wheels. Flores y Tamales doet met zijn zonnige sfeer vervolgens denken aan Cuba en Buena Vista Social Club in het bijzonder. Knetterharde funk horen we op Another Space dat een orgel laat domineren, blazers erbij laat komen, swingend drumwerk kent en een mantra-achtige zang die meer als extra instrument klinkt. Het meest filmisch klinken ze op het chaotische Thrown to the Wild, dat alle instrumenten bij elkaar laat komen en ruimte geeft aan statische noise en koortjes: het lied had zo van Yann Tiersen kunnen komen, maar toch is het herkenbaar Calexico.

Zo is de band hier fris, verrassend en eigenzinnig. De flinke stoot energie komt zoals gezegd vooral van dissonant klinkende gitaren, stiekeme vleugjes noise (en radio static), plotseling chaotische uitbarstingen, catchy refreinen en toch ook heel veel gezelligheid. Ja, tekstueel donkerder dan ooit, maar dat is wat ons betreft niets om je zorgen over te maken met zoveel muzikale veelzijdigheid en -feestelijkheid.

https://www.youtube.com/watch?v=M21ALoLPbH4

Tracklisting the Thread That Keeps Us:

 1. End of the World with You
 2. Voices in the Field 
 3. Bridge to Nowhere
 4. Spinball 
 5. Under the Wheels
 6. The Town & Miss Lorraine
 7. Flores y Tamales
 8. Another Space
 9. Unconditional Waltz
 10. Girl in the Forest
 11. Eyes Wide Awake
 12. Dead in the Water
 13. Shortboard 
 14. Thrown to the Wild
 15. Music Box 1. End Of The World With You
 2. Voices In The Field
 3. Bridge To Nowhere
 4. Spinball
 5. Under The Wheels
 6. The Town & Miss Lorraine
 7. Flores Y Tamales
 8. Another Space
 9. Unconditional Waltz
 10. Girl In The Forest
 11. Eyes Wide Awake
 12. Dead In The Water
 13. Shortboard
 14. Thrown To The Wild
 15. Music Box