×

Recensie

Pop

06 mei 2017

CaboCubaJazz

Corason Africano

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Matosmusic

Corason Africano CaboCubaJazz Pop 4 CaboCubaJazz – Corason Africano Written in Music https://writteninmusic.com

Op hun debuut Rikeza y Valor mixte CaboCubaJazz uit Rotterdam op zeer natuurlijke wijze Kaapverdische en Cubaanse muziek en voegde daar ook nog jazzelementen aan toe. Dat doet de door percussionist Nils Fischer en de Kaapverdiaanse pianist Carlos Matos opgerichte band ook op Corason Africano.

Terwijl Dina Medina, de stem van Kaapverdisch Rotterdam, in het Kaapverdisch/Creools zingt ook al zijn de nummers Cubaans getint, geeft de Colombiaanse zanger Alberto Caicedo er een onmiskenbaar Latin tintje aan net als oa bassist Yerman Aponte (Venezuela) en drummer Armando Vidal (Cuba). En bandleider Nils Fischer. De nummers zijn ijzersterk; Corason Africano heeft zoals de titel al aangeeft een sterk Afrikaans karakter. De groep speelt vaak nummers waar de grenzen tussen Kaapverdisch en Cubaans vervagen. Maar Bran Bran D’Imigraçon is zo’n song die nog het sterkst Cubaans of Latin is.

Ook mixt de groep vakkundig morna met de danzón, de nationale muziek van Cuba. Alberto Caicedo schreef de Latin ballad Amor del Alma en voert je als luisteraar mee naar Latijns Amerika. Maar meteen daarna zingt Dina Medina heel gevoelig de morna Seis One na Tarrafal.  Peace van Horace Silver (van Kaapverdische afkomst) is klassieke latin jazz. Het door Dina Medina en Alberto Caicedo gezongen O que nos Diabo Morrê is zo’n lied waar Kaapverdisch en Cubaans samenvloeien door de zang in het Kaapverdisch en Spaans. De blazers geven er een onmiskenbare latin touch aan. De slottrack Boas Festas begint heel Cubaans door de tres, gespeeld door Pedro Luís Pardo Cosme maar krijgt door Dina’s zang een Kaapverdisch sausje.

En dan is er ineens Joe Rivera op de trompet en ben ik bij wijze van spreken weer in Santiago de Cuba. Dit nummer swingt sowieso de pan uit en zal het op de salsa dansvloer zeker goed doen. Caicedo’s salsa zang en Nils Fischer’s conga roffels en Luiso Quintero’s spel op de timbales voeren je zo die dansvloer op. Het is alsof je salsa danst op Cabo Verde’s tiende eiland: Rotterdam! Het maakt dit album bijzonder gevarieerd.

Tracklisting Corason Africano:

1.  Festas Nhu Santiago
2.  Corason Africano
3.  Tchintchirote Na Figueira
4.  Djarfogo
5.  Danzón Morna ‘Forca di Cretcheu/Morna di Bidjica’
6.  Terra Bo Sabe ‘Bôte Bróce e Linha’
7.  Amor del Alma
8.  Bran Bran D’Imigraçon
9.  Seis One na Tarrafal
10. Peace
11. Spancamo
12. O que nos Diabo Morrê
13. Boas Festas