×

Recensie

World

13 oktober 2008

Buena Vista Social Club – At Carnegie

At Carnegie Hall

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: World Circuit

At Carnegie Hall Buena Vista Social Club World 4 Buena Vista Social Club – At Carnegie Hall Written in Music https://writteninmusic.com

Met het uitbrengen van het live album  At The Carnegie Hall lijkt het fenomeen Buena Vista Social Club een nieuwe periode in te gaan.

Buena Vista Social Club werd in 1996 door World Circuit platenbaas Nick Gold en de vermaarde gitarist en muziek connaisseur Ry Cooder opgezet om een ode aan de Cubaanse muziek te maken. De band vol muzikale oudgedienden bleken met zoveel passie en enthousiasme de songs uit de Cuban Songbook te vertolken dat in 2 weken drie album werden volgespeeld. Afro Cuban All Stars, een Cubaans project opgezet door Juan de Marcos Gonzales, was daar een van. Het album Introducing.. van pianist Ruben Gonzales was daar de tweede van.

Maar het grootste succes kwam natuurlijk met het album van de Buena Vista Social Club. De geweldige songs, de warmbloedige vertolking, het fraaie artwork en het goed vertelde verhaal over de legendarische muzikanten bleek een schot in de roos. En ondanks het feit dat bijna geen song van het album op de radio te horen was schoot de verkoop, via word to mouth, door het dak.

Met een wereldverkoop van ruim 8 miljoen stuks tot op vandaag de dag is het album een ongekend succes te noemen. Een album ook wat wereldmuziek meer dan ooit op de kaart zette en het publiek geïntrigeerd nieuwsgierig naar andere wereldmuziek maakte. In de legendarische bandsamenstelling van het album gaf de Buena Vista Social Club maar 3 concerten. Twee in Carré, Amsterdam en een in Carnegie Hall, New York. Concerten die allemaal door filmmaker Wim Wenders werden vastgelegd.

Omdat zowel het geluid als de performance van het New York beter van kwaliteit bleken te zijn wordt deze nu als dubbel album uitgebracht. Het album geeft optimaal de magische sfeer van die avond weer. De band geeft een weergaloze, zeer geïnspireerde performance die in de setlist zowel de songs van het BVSC als van het Ruben Gonzales solo album en het 2 jaar later uitgebrachte BVSC presents..Ibrahim Ferrer album bevat.

Het publiek, voor 60% bestaande uit gemigreerde Cubanen, is uitzinnig. Hoewel de meeste BVSC leden ondertussen overleden zijn leeft de legende voort.

Tracklisting Live At Carnagie Hall:

CD1:

 1. Chan Chan
 2. De Camino a la Vereda
 3. El Cuarto de Tula
 4. La Enganaodora
 5. Buena Vista Social Club
 6. Dos Gardenias
 7. Quizas, Quizas
 8. Veinte Anos

CD2:

 1. Orgullecida
 2. Y Tu Que Has Hecho?
 3. Soboney
 4. Mandinga
 5. Almendra
 6. El Carretero
 7. Candela
 8. Silencio