×

Recensie

Electronic

08 maart 2021

Brijean

Feelings

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Ghostly International

Feelings Brijean Electronic 3 Brijean – Feelings Written in Music https://writteninmusic.com

De dance beminnende muziekliefhebber verkeert in rouwstemming als Daft Punk in de laatste week van februari in een heftige videoclip aankondigt dat ze er definitief mee gaan stoppen. De verlaten woestijnachtige achtergrond die ze daarvoor gebruikten zou zo het thuisdecor kunnen zijn voor het Californische vintage dance duo Brijean. Een paar dagen later verschijnt namelijk hun eerste volwaardige studioplaat Feelings. De opvolger van de veelbelovende EP Walkie Talkie uit 2019 die toevallig net dezelfde titel draagt als de derde Air plaat.

Net als de baanbrekende Franse dancepioniers grijpen ze terug naar het retro geluid. Al zitten ze niet alleen in die zwoele seventies softpop hoek waarbij de zoetsappige Kodak filmcamera scores voor het verweerbare randje zorgen. Ze sluiten meer aan bij de flitsende tachtig discosound met de fel gekleurde Californische O’Neill surfers lifestyle look.

Zeg maar het Miami Vice tijdperk van coke en snelle auto’s, kleurige colberts en gifgroene cocktails. Kortom, het ultieme vakantiegevoel van feestende jongeren. Een beetje het Club Tropicana strandtenten sfeertje, een beetje die Latijns Amerikaanse sensualiteit en vooral heel veel Ibiza afterparty cooling down. Te veelzijdig voor de plaatselijke discotheek, en te dansbaar voor bij de barbecue op het verhitte zand.

Feelings past zo in het tijdperk dat de bassisten nog coole hippe jonge gasten waren, die de funky taste aan de gelikte tracks toevoegen. De Zuid Amerikaanse beats krijgen van Brijean een ware clubbehandeling metamorfose, waardoor de nummers geschikter voor grotere dance events gemaakt worden. De naamdrager Brijean Murphy verzorgt buiten de opzwepende percussie tevens de zwoele in jazz ondergedompelde soulvolle zangpartijen terwijl de geschoolde Doug Stuart zich meer richt op die aangename fundamentele omlijsting.

Heerlijke niks aan de hand muziek, met speelse elektronische dagdroomgeluidjes. Vreugdevol verpakt in een beeldende fata morgana met wuivende palmbomen die uitnodigend aan de horizon verschijnen om de hypnotiserende bezoeker het clubpaleis Hotel California binnen te lokken.

Zorgeloos en ontspannen, zoals een goed gerijpte zomer hoort te zijn. Wegzwevend van alle drukte en verplichtingen. Met beide voeten dobberend in het water in een tijdperk dat men nog nooit van de smartphone gehoord had, en je nog niet het idee had dat je altijd bereikbaar moet zijn. Die risicoloze vervlakking zorgt er wel voor dat er erg veel druk op de brommende basakkoorden en Bossanova ritmes gelegd wordt.

Eigenlijk jammer dus dat die muzikale kwaliteiten hierdoor een beetje ondersneeuwt raken in die oase van rust. Een warme schetstekening van een aangenaam zonnig landschap, ingekleurd door goedkope vrijwel inkt loze viltstiften. 1. Day Dreaming
 2. Softened Thoughts
 3. Pepe
 4. Wifi Beach
 5. Feelings
 6. Ocean
 7. Paradise
 8. Lathered in Gold
 9. Chester
 10. Hey Boy
 11. Moody