×

Recensie

Alternative

09 december 2009

Bon Iver

For Emma Forever Ago

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: 4AD

For Emma Forever Ago Bon Iver Alternative 5 Bon Iver – For Emma Forever Ago Written in Music https://writteninmusic.com

Dat muziek soms absolute magie kan zijn bewees Justin Vernon, de man achter Bon Iver, afgelopen vrijdag bij ‘Later…with Jools Holland’. Hij speelde en zong daar, alsof er niemand in de ruimte aanwezig was, een zo heftig emotievolle versie van zijn song ‘Skinny Love’ dat je niet anders als verbijsterd en ontroerd kon raken. Zijn debuutalbum ‘For Emma Forever Ago’ staat vol met zulke intense songs en een klassieker in spe in de uitkomst.

 

Afgesloten van de buitenwereld

Vernon besloot nadat zijn band De Yarmond Edison was opgeheven tot een periode van afzondering in de wildernis. In de late herfst van 2006 vertrok hij naar het huisje van zijn vader gelegen in de bossen van noordoost Wisconsin, zo’n 100 kilometer van zijn woonplaats Eau Claire, om daar weer tot zichzelf te komen. En terwijl de winter het gebied insloop en sneeuw en ijs het huisje nog meer isoleerde nam Vernon songs op die het diepste uit zijn ziel, vol verdriet over verloren liefdes en eenzaamheid, naar boven brachten. In totaal 3 maanden verbleef hij in het huisje, waar hij zich voedde met het vlees van 2 door hem zelf geschoten herten. Warmte verkreeg hij door zelf gekapte bomen in stukken te hakken en in de haard te gooien. De muziek die hij vast legde zijn songs die alleen een man in zo een afgesloten omgeving kan maken. Een man met een diep indringende stem met prachtige falset, een gitaar en intense songs in een afgesloten omgeving en een meesterwerk is ontstaan.

 

For Emma

Om songs uit te lichten zou misschien de magie van het prachtige verhaal wat de songs als geheel vertellen ontkrachten maar toch kun je songs als het eerder genoemde en wonderschone ‘Skinny Love’, met de tekstfrase I Told You To Be Balanced/I Told You To Be Kind/Now All Your Love Is Wasted/Then Who The Hell Am I?’ niet overslaan. Of de prachtige titeltrack en ‘The Wolves (Act 1 and 2). Na alle hartzeer die in de songs over het album te horen is vindt hij in het afsluitnummer van het album ‘Re: Stacks’ toch nog wat hoop als hij zingt ‘Your Love Will Be Safe With Me’. En daardoor krijgt het album een absoluut warme eindklank mee. Het maakt de eerder gehoorde songs alleen maar emotievoller.

 

Forever Ago

De meeste tracks staan zo op het album als ze in het huisje werden opgenomen. In een studio in Raleigh werden later bij een aantal tracks drums en blazers toegevoegd. Maar juist die puurheid van de man met zijn gitaar doen de eenzaamheid die de man gevoeld moet hebben zo goed gelden. Alles wat ‘For Emma, Forever Ago’ ademt is die onthechting van het anders zo natuurlijk aanwezige en in zeer lange tijd greep eenzaamheid zo ongelooflijk aan.  1. Flume
  2. Lump Sum
  3. Skinny Love
  4. The Wolves (Act I And II)
  5. Blindsided
  6. Creature Fear
  7. Team
  8. For Emma
  9. Re: Stacks