×

Recensie

Jazz

18 april 2023

Bobo Stenson Trio

Sphere

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

Sphere Bobo Stenson Trio Jazz 4.5 Bobo Stenson Trio – Sphere Written in Music https://writteninmusic.com

Verbazingwekkend hoe het spel van de onderhand 78-jarige Zweedse pianist Bobo Stenson alleen maar intenser lijkt te worden. Met zijn geweldige trio met bassist Anders Jormin en drummer Jon Fält, heeft hij met Sphere wederom een prachtig album gemaakt.

Stenson is altijd al een pianist geweest die het liefst verstild speelt, die vol in ingetogen sferen duikt. In Jormin, die sinds de midden jaren tachtig met hem speelt, en Fält, sinds het album Cantando uit 2008, heeft hij de ideale muzikanten gevonden. Zij volgen Stenson’s spel maar creëren net zo hard eigen sfeerschetsen die volledig op het spel van Stenson aansluiten.

Stenson is een vrije pianist die graag van de gebaande paden afwijkt, een intuïtieve dwarse manier heeft gevonden om de composities te spelen. Op Sphere duurt het tot de vierde compositie voordat hij melodieus aan de slag gaat. Het levert, het moet gezegd worden, met Kingdom of Coldness meteen één van de prijsnummers van de nieuwe plaat op. Wat een verrukkelijk pianospel laat hij hier toch weer horen.

De grote kracht van het Bobo Stenson Trio is dat verbluffende samenspel. Wederom subliem vastgelegd door ECM baas Manfred Eicher in het Auditorio Stelio Molo in Lugano, komt het trio muzikanten wederom tot eenzame hoogten met even fascinerend als intrigerend spel gevoed door de vele jaren samenspelen.

De sfeer en sound van het album is intiem en puur, af en toe lijkt het of het trio bij jou in de kamer speelt. In de wetenschap dat de muzikanten de composities live in de studio laten spreken is dit, zoals zoveel goede jazzplaten, een opname ‘in the moment’ en zal alles van dit album op het podium weer volledig anders klinken.

Ik ben dol op het spel van Stenson. Hij speelt zo vol gevoel, zo vloeiend ook. Geen wonder dat hij in het verleden in bands van jazzgrootheden als Charles Lloyd, Jan Garbarek en Tomasz Stanko speelde. Stenson is zelf een grootheid die naadloos met zijn spel op het spel van de eerder genoemde grote muzikanten aansloot.

Luister naar het eerder genoemde Kingdom of Coldness of prachtcomposities als Communion Psalm, vol klassieks structuren, Valsette Op 40 No.1, waar het zelfs vol het klassiek induikt maar dan wel op z’n Stenson’s , of The Red Flower, waar het prachtige spel van de ritmesectie optimaal intrigeert en je bent volledig verkocht.

Sphere is zo’n ECM prachtplaat zoals we die zo goed van het label kennen. Een trio muzikanten die hun instrumenten steeds exact datgene kunnen meegeven wat de composities nog meer diepte en voeding geeft. Een trio vol levenskracht die juist de verstilling gebruikt om te excelleren. Vervoerend mooi gespeeld steeds ook.  1. You Shall Plant A Tree
  2. Unquestioned Answer – Charles Ives In Memoriam
  3. Spring
  4. Kingdom Of Coldness
  5. Communion Psalm
  6. The Red Flower
  7. Ky And Beautiful Madame Ky
  8. Valsette Op. 40/1
  9. You Shall Plant A Tree (Var.)