×

Recensie

Roots

26 mei 2024

Blitzen Trapper

100's Of 1000's, Millions Of Billions

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: V2 Records

100's Of 1000's, Millions Of Billions Blitzen Trapper Roots 4 Blitzen Trapper – 100’s Of 1000’s, Millions Of Billions Written in Music https://writteninmusic.com

Ze hebben inmiddels een respectabele discografie op hun naam staan en nu is er, vernoemd naar een terugkerende quote uit Boeddhistische sutra’s, 100’s Of 1000’s, Millions Of Billions. Blitzen Trapper mag hier ten lande misschien niet zo’n bekendheid genieten als generatie- en genregenoten Fleet Foxes en Mumford & Sons, dat maakt hun muziek er zeker niet minder interessant op. Integendeel, tours met de al genoemde Fleet Foxes, met Wilco en optredens op Lollapalooza, Bonnaroo, Newport Folk en Coachella onderstrepen dat de band zijn sporen ook wel al verdiend heeft.

Deze nieuwe langspeler mag met trots aan hun discografie worden toegevoegd. Frontman Eric Earley vond een doos met cassettes terug waarop nummers die hij had geschreven rond zijn negentiende. Wat bleek? De nummers bleken perfect aan te sluiten bij Eric’s muzikale stemming van nu. Gelouterd door de tijd, zich verdiepend in het boeddhisme en zich inzettend ten behoeve van een daklozenopvang, het viel allemaal op de plaats.

Rootsy gitaarpartijen, de heerlijke stem van Eric, fijne instrumentatie en dito arrangementen en je waant je zowat in een andere tijdszone. Maar schijn bedriegt: het is nadrukkelijk Blitzen Trapper anno 2024. Hoor de orgelklanken, hoor hoe de nummers het in zich hebben om uit te kunnen waaieren en je kunt je voorstellen dat Blitzen Trapper live een beleving moet zijn.

De band kan net zo makkelijk hun rockende kant aanspreken als hun folky kant en dat maakt dat hun repertoire lekker gevarieerd is. De nieuwe plaat is nadrukkelijker folky, maar verdorie, wat klinkt de band ook prachtig als ze zich, met geweldige stemmen en subtiele instrumentatie aan deze nummers overgeven. Ja, ze zijn beïnvloed door grote illustere voorgangers, maar ze hebben wel hun eigen klank.

Natuurlijk is het mogelijk om stil te staan bij individuele nummers. Maar dit is zo’n album dat er gewoon om vraagt om beluisterd te worden, om erin rond te dwalen en om er dus ook je eigen beleving bij te hebben. De kwaliteit van het hele album, zowel in de sterkte van de liedjes als in de uitvoering van de nummers staat buiten kijf. Benieuwd naar een impressie? Luister dan naar het heerlijke Cosmic Backseat Education:

Mooi nummer van een heel fijn album!

  1. Ain't Got Time To Fight
 2. Dead God Of The Green Arising
 3. Cosmic Backseat Education
 4. Hesher In The Rain
 5. Cheap Fantastical Takedown
 6. So Divine
 7. Planetarium
 8. Hello Hallelujah
 9. Long Game
 10. View From Jackson Hill
 11. Upon The Chain
 12. Bear's Head/At The Cove